Opintojen kulku

Tälle sivulle on koostettu hieman tarkemmin tietoa opintojen kulusta Vilnan lääketieteen opinnoissa.
Opiskelijamme ovat kirjoittaneet päiväkirjamaisesti semesterien kulusta jotta alempien vuosikurssien opiskelijat tietävät mitä odottaa, ja jotta uudet hakijat saisivat tietää minkälaista opiskelu meillä oikeastaan on.

Ensimmäinen vuosi lääkiksessä alkaa! Ilmassa oli vähän turhankin paljon jännitystä. En ole koskaan ollut matkustelevaa tyyppiä, en ole aiemmin asunut ulkomailla ja ajattelin että kaikki ulkomailla opiskelevat ovat olleet jossain vaiheessa elämäänsä vaihto-opiskelijoina, au paireina tai muutoin matkustelleet erittäin paljon jolloin uuteen maahan sopeutuminen olisi helpompaa. Huomasin kuitenkin nopeasti ettei Vilnassa opiskelu ja asuminen aiheuttanut juurikaan kulttuurishokkia ja asettuminen uuteen maahan onnistuikin kivuttomasti. Busseilla kulkeminen on helppoa, skuutteja löytyy joka nurkasta ja jos on hukassa, Bolt-taksit vie sujuvasti perille. Luennoitsijat/opettajat suhtautuvat meihin ystävällisesti ja kommunikointi on avointa, ei ole vaaraa simputuksesta eikä tarvitse miettiä mitä heille uskaltaisi sanoa. Meidän vuosikurssilla aloitti 8 suomalaista samaan aikaan joten omaa äidinkieltään kuulee käytävillä ja oppitunneilla runsaasti. Tänä vuonna aloitti n. 90 opiskelijaa jotka jaettiin 8 pienryhmään, meidän pienryhmässä on 4 suomalaista.

Alkuun vähän sanastoa tulevista teksteistä:

Final exam = lukukauden jälkeen pidettävä iso loppukoe kaikista kurssilla käsitellyistä aihealueista

Colloquium eli collo = isompi välikoe aihealueen käsittelemisen jälkeen. Suuri stressin aiheuttaja. Colloista pitää päästä viimeistään 3. yrittämällä läpi jotta pääsee final examiin

Quiz = pienempi välikoe jossa seurataan opiskelijan etenemistä ja varmistetaan että jokainen on opiskellut käsiteltävät asiat

Seminaarit = lähitunteja

Luennot = etätunteja

Professional Language; Latin language

Noin 2kk kestoinen kurssi syksyn alkuun jossa tulee latinan taivutukset ja lääketieteellistä sanastoa mukavasti tutuksi. Taivutusluokkien ja sanojen opiskelun jälkeen on aina pieni koe opituista asioista. Opettaja on ihan huippu ja huumorintajuinen, kurssi oli ehdottomasti yksi kivoimmista!

Professional Language; Lithuanian language

Latinan jälkeen alkoi liettuan opiskelu. Tämä on ainut pakollinen liettuan kielen kurssi. Sisältö on oikeastaan liettuan kielen ABC, eli opetellaan perussanoja kaupassa/ravintolassa selviämiseen, pientä small talkia liettuaksi sekä joitain sairaaloissa tarvittavia sanoja kuten ”kurkkuni/jalkani on kipeä”. Opettaja meni aika lujaa vauhtia aiheissa eteenpäin ja tunneilla kannattaa varautua siihen että kotiläksyjä keskustellaan paljon ääneen. Kurssi ei ole kovin työläs mutta tarvitsee keskittymistä. Kuukauden opiskelun jälkeen on yksi koe ja tammikuussa final exam, kokeet tästä ovat onneksi tosi helppoja eikä itse tarvitse muistaa sanastoa juurikaan.

Introduction to Medicine Studies (First Aid + History of Medicine)

First aid: Tämä kurssi kestää kuukauden ajan, kerran viikossa parisen tuntia putkeen. Seminaareilla käydään läpi maallikkoelvytys sekä elvytys erityistilanteissa kuten sähköiskun jälkeen ja myrkytystapauksissa. Kurssin jälkeen on erittäin helppo monivalintatentti. Seminaarit pidetään kahdella eri sairaalalla joten pientä matkustamista on luvassa. Teamsin välityksellä on neljä luentoa, meillä luennot oli lähinnä yleistä höpinää työstä sairaalassa, muutaman potilastapauksen esittelyä sekä luennoitsijan kuvia mökistään ja koiristaan. Luennoitsijat myös kertoivat lohdutuksia opiskelun alkuun, mieleeni jäi etenkin se, että ”kolmeen ensimmäiseen kuukauteen sinusta tuntuu ettet ymmärrä yhtään mitään mistään. Älä huoli, kaikista tuntuu samalta. Sen jälkeen alkaa helpottamaan”.

History of Medicine: Tämä kurssin osio kestää 3kk ajan. Lähitunneilla ja etäluennoilla käydään läpi koko lääketieteen historia alusta nykypäivään saakka. Muun muassa intialainen ja kiinalainen lääketiede, Hippokrates, keskiaikaiset metodit ja erilaisten keksintöjen ajankohdat tulee pintapuolisesti tutuiksi. Kurssin aikana jokaisen tulee tehdä yksi 20min pituinen esitelmä aihealueestaan. Moodlesta löytyy opettajan lista kirjallisuusaiheista ja videoista jotka katsotaan itsenäisesti ennen tuntia ja lista kysymyksiä joihin pitää etsiä vastaukset, kysymysten vastaukset käydään tunneilla läpi. Tämä kurssi jakaa aika paljon mielipiteitä sillä työmäärä on aika suuri jokaviikkoisilla kotitehtävillä ja historian opiskelu voi tuntua vähän turhaltakin. Jos on enemmän kuin yhden lähitunnin poissa, joutuu tekemään esseen kyseisestä aihealueesta. Puolessavälissä kurssia on colloquium joka on onneksi suhteellisen helppo. Final exam on tammikuussa joka sekin on aihealueen laajuuteen nähden erittäin helppo.   

Human Anatomy I/II

Koko syksyn pituinen kurssi jonka toinen osio jatkuu vielä kevään ajan. Syksyn aikana käydään läpi kaikki luut ja nivelet, ligamentit, lihakset, sisäelimet, keskushermosto ja aistielimet. Aihealueet tuntuivat välillä etenevän liiankin nopeasti, sillä tämä kurssi vaatii paljon itsenäistä työskentelyä, kotona asioiden läpi käymistä ja ihan puhdasta asioiden ulkoa opettelua. Seminaareja on pari kertaa viikossa ja etäluentoja kerran viikossa. Seminaareilla jaetaan jokaiselle tutkiskeltavaksi esim. luu tai mallikappale tunnilla käytävästä aihealueesta, niitä pyöritellään ensin itsenäisesti ja sitten opettaja luennoi eri rakenteet ja niiden funktiot. Joillakin seminaareilla mennään ruumishuoneelle haistelemaan formaldehydiä ja katsomaan opitut anatomiset rakenteet kalmoista.

Aihealueiden läpikäynnin jälkeen eli noin kerran kuukaudessa on colloquium ja sen jälkeen hypätään heti seuraavaan aiheeseen. Opiskelun etenemistä seurataan quizeilla n. 2vk ennen colloa. Ensimmäinen quiz on suullinen ja loput kirjoitetaan paperille.

Suullisessa quizissa aiheena on luut. Tämä jännitti monia joten kerron mitä siellä tehdään. Jokainen menee vuorollaan luokan eteen, ottaa pöydältä numerolapun ja antaa sen opettajalle. Opettaja kysyy numeron perusteella muutaman kysymystä luista, esimerkiksi voi pyytää nostamaan pöydältä reisiluun, kertomaan onko se oikeasta vai vasemmasta jalasta sekä nimeämään joitakin alueita. Minua pyydettiin näyttämään reisiluusta tuberositas glutealis, fossa intercondylaris ja trochanterit. Sen jälkeen sain käteen temporal bonen josta piti myös kertoa onko se oikealta vai vasemmalta puolelta ja miksi, sekä nimeämään kaksi opettajan osoittamaa rakennetta (stylomastoid foramen ja carotisten kulkureitti). Tämä voi kuulostaa tosi vaikealta mutta nämä asiat käydään tunnilla läpi ja kun materiaalin on opetellut vielä kotona niin nämä kysymykset ovat suhteellisen helppoja. Jos mokaa, opettaja kysyy toisen rakenteen, ja jos ei osaa vastata oikein mihinkään niin quizin voi uusia seuraavalla tunnilla. 
Jatkossa quizit ovat paperille kirjoitettavia, ja tehtävänä voi olla kertoa esimerkiksi kielen liikuttajalihakset ja polven ojentajalihakset.

Ensimmäinen colloquium jännitti tosi paljon koska ei oikein tiennyt mitä odottaa. Collot tehdään monivalintatenttinä Moodlessa ja meillä ainakin oli 30 kysymystä sekä 50 minuuttia aikaa. Jos ei pääse läpi niin uusinta on usein n. 1-2vk kuluttua.

Human Histology I/II

Histologia on myös koko syksyn pituinen kurssi ja jatkuu vielä kevätsemesterin ajan. Syksyllä käsitellään embryologiaa, epiteelikudos, sidekudos, luu, rusto, veri, lihaskudos ja hermokudos. Luennoilla käydään kudostyyppejä läpi ja kirjaa kannattaa aina lukea eteenpäin luentojen mukaisesti. Seminaareilla kerrataan luennon asiat ja kurkitaan mikroskoopilla kudosnäytteitä. Histologiassa on quizit ja collot samalla tavalla kuin anatomiassa. Quizit ovat paperille tehtäviä, 10 kysymystä ja niistä pitää päästä läpi (vähintään 50% pisteistä) ennen colloa. Collot on kerran kuukaudessa aihealueen käsittelyn jälkeen, mutta anatomiasta poiketen histologian colloissa voi mennä miinuspisteitä. Vääristä vastauksista koko koe ei mene miinukselle vaan yksittäinen vastaus voi mennä nollille. Koe on pääosin monivalintaa ja miinuspisteitä annetaan vääristä vastauksista jotta kaikki eivät vain klikkaisi rastia ruutuun jokaiseen vastausvaihtoehtoon ja pääsisi tällä tavoin läpi. Koekysymyksessä voi olla esim. 8 eri vastausvaihtoehtoa mutta vain 2-6 näistä on oikein. Colloissa on 30 kysymystä ja 45 minuuttia aikaa. Kurssi oli mielestäni ihan kiva, lukemista riittää mutta opetus oli mielenkiintoista ja asiat selitettiin hyvin.

Human Biology and Genetics

3kk pituinen kurssi joka jakautuu genetiikkaan ja biologiaan. Etäluennoilla käydään kattavasti genetiikan ja evoluutiobiologian perusteita. Biologiassa oli 4 lähituntia joilla pidettiin esitelmiä eri asioiden evoluutiosta, kuten allergioista, syövästä ja imetyksestä. Genetiikassa oli myös 4 lähituntia joissa perehdyttiin esim. karyogrammeihin. Genetiikasta on colloquium syksyn alkupuoliskolla, ja haluan varoittaa, että opettaja kysyy nippelitietoja ja muotoilee kysymykset erittäin vaikeasti. Jos ymmärtää ensimmäisen ja viimeisen sanan kysymyksestä, on jo voiton puolella. Suurin osa kurssista pyöri etäluennoilla ja loppukoe on vasta tammikuussa, joten useimmat jättävät colloquiumin jälkeiset luennot katsomatta ja kurkkivat ne vasta tammikuun alussa ennen koetta. Kurssin kokeet ovat vaikeampia kuin luennoilla opetetut asiat, joten älä murehdi vaikka kokeen arvosana ei vastaa opiskelusi määrää.

Biochemistry

Biokemiassa opetellaan aluksi perusteita aminohapoista, entsyymeistä, hiilihydraateista ja rasvoista sekä niiden muodostamia yhdisteitä ja sidoksia. Sen jälkeen siirrytäänkin erilaisiin kehossa tapahtuviin aineenvaihduntareitteihin, ja opeteltiin sitruunahappokierto, glykolyysi, glukoneogeneesi, pentoosifosfaattireitti, rasvahappokierrot, ureakierto sun muut sekä niiden entsyymit, reaktioaskeleet ja vaihtoehtoiset reitit. Itselläni kemian perusteet oli jo häipynyt muistista kokonaan joten opeteltavaa oli paljon. Kurssissa oli lisäksi myös kaksi labratyöskentelypäivää, joissa opeteltiin pipetointia, katsottiin erilaisten näytteiden käsittelyä ja valmistelua sekä kemiallisia reaktioita ja testattiin sairaalalta saaduista verinäytteistä proteiinipitoisuutta, entsyymipitoisuuksia sekä sokeri- ja kolesterolitasoja.

Etäluentojen jälkeen opiskelijoille jaetaan Moodleen kotitehtävät jotka suuresti suosittelen tekemään ennen seminaaria, sillä kotitehtävät käydään läpi seminaarin aikana ja opettaja saattaa pyytää satunnaisesti eri opiskelijoita vastaamaan kysymyksiin. Kotitehtävät tulevat osittain luennoista, mutta osaan tehtävistä tulee käyttää kirjaa sekä etsiä netistä PubMedin artikkeleita josta vastaukset löytyy. Kotitehtäviä kannattaa myös hyödyntää kokeisiin kerratessa, sillä luennoissa ei käydä kaikkea kokeissa tarvittavaa asiaa läpi. 

Jokaisen seminaarin alussa on kymmenen kysymyksen pikkutesti jossa kysytään edeltävän viikon luennolla käytyjä asioita. Näistä pikkutesteistä saa 0.1p lisäyksen loppuarvosanaan jos niistä saa 5-8 pistettä, ja 0.2p lisäyksen jos saa 9-10. Jos siis vedät aina 9-10 pistettä per pikkutesti, loppuarvosana nousee 2:lla pisteellä.

Kurssissa on kaksi colloa ja yksi loppukoe. Loppukokeeseen ei tarvitse osallistua jos colloista saatu arvosana sekä tunnin alussa olevista pikkukokeista kertynyt pistemäärä ylittää arvosanan 5. Loppukoetta ei kuitenkaan kannata jättää väliin, voit helposti nostaa loppuarvosanaasi todistukseen sen avulla eikä se voi laskea arvosanaasi.

Collot olivat vaikeita ja kysymykset oli muodostettu pitkiksi ja vaikealukuisiksi ja useimmilla loppuikin aika kesken. Tästä annetun palautteen perusteella opettajat muokkasivat loppukokeen paljon selkeämmäksi ja helpommaksi ja lisäsivät runsaasti aikaa kokeen tekemiseen. Oletettavasti tulevina vuosina colloissa on selkeämmät kysymykset ja enemmän aikaa collon tekemiseen. Colloissa ja loppukokeessa on 40 kysymystä per koe. Toisessa collossa ja loppukokeessa sai käyttää Metabolic Pathways -kaavaketta, josta pystyi kurkkimaan reaktioita, mutta pelkästään kaavaketta kurkkimalla pystyy keräämään vain muutaman pisteen, joten ulkoa opettelu ja asioiden ymmärtäminen on tärkeintä. Tämä kurssi vaatii paljon itsenäistä opiskelua.

Human Anatomy II/II

Tällä semesterillä siirryttiin opiskelemaan tietyt kehon alueet kerrallaan. Ensimmäiseksi käytiin trunk region, toisena head & neck, kolmantena limbs. Luennoilla opetetaan alueiden valtimot, laskimot ja hermotukset. Itsenäisesti tulee kerrata aiemmalla semesterillä opiskellut asiat kuten kyseisen alueen luut, lihakset ja elimet. Jokaisen alueen läpikäymisen jälkeen on collo, eli keväällä on 3 colloa ja yksi loppukoe.

Luennot olivat hirmuisen pitkiä ja jokseenkin epäselviä joten vaihtoehtoisia opiskelumateriaaleja tuli käytettyä paljon. Colloissa on 20 kysymystä joista osa on luentomateriaalista, osa aiemmalla semesterillä opiskelluista asioista ja osa luennoilla kerrotuista tutkimustuloksista. Tutkimustuloksia ei ole sisällytetty luentojen handoutteihin, joten luentovideoita pitää kurkkia ainakin sen verran että näkee mistä tutkimuksista professori puhuu ja mitkä ovat tutkimusten pääpointit.  
Meidän ryhmällä anatomian tunnit olivat outoihin aikoihin, joten opettajan kanssa sovittiin että osa seminaareista pidetään etänä. Kalmoja tutkimaan mentäessä tunnit olivat tietty lähitunteja. Aiemmalla semesterillä pidettiin quizzeja joidenkin tuntien alussa, mutta niitä ei ollut enää keväällä joten opiskelutahti tuntui kevyemmältä.

Loppukokeessa on 60 kysymystä ja 2h aikaa, vessassa saa käydä. Loppukokeeseen tulee kaikki kahden semesterin aikana opetetut asiat, joten asioiden huolellinen opiskelu ja kertaus on tarpeellista koko vuoden ajan. Loppukoe tuntui kuitenkin mukavan selkeältä, aika riitti hyvin ja kysymykset eivät olleet turhaa pilkunviilausta.
Vinkki: ennen jokaista colloa on ”trial colloquium” Moodlessa jolla voi testata omaa osaamistasoaan jos haluaa. Siinä on vanhoja koekysymyksiä, ja trialin kysymyksistä osa tulee loppukokeeseen. Kannattaa siis käydä ainakin vilkaisemassa!

Human Histology II/II

Histologian kurssin toisessa osiossa käydään läpi eri elinten histologiaa. Silmä, korva, hengitystiet, ruoansulatuselimistö, immuunijärjestelmä, sydän- ja verenkiertoelimistö, virtsa- ja sukupuolielimet ja endokriininen järjestelmä tulee tutuiksi. Seminaareilla tutkitaan mikroskoopilla näytteitä ja käydään luentojen asioita läpi, kuten aiemmallakin semesterillä. Varsinaisia quizzeja ei enää ole, opettajat voivat pitää pistokokeita mutta niistä ei tule arvosanaa. Colloja on kolme, 30 kysymystä ja 45 minuuttia aikaa, ja vääristä vastauksista kysymys voi mennä nollille.

Semesterin lopussa on lisäksi practical colloquium jossa on 30 kuvaa. Kuvat voivat olla mistä tahansa vuoden aikana käydyistä histologisista näytteistä, practicaliin voi harjoitella Moodlen ”histological specimens”-kuvien avulla. Kuvasta tulee tunnistaa elin ja nimetä elimen eri osioita tai kudostyyppejä. Monet jännittävät practicalia mutta kuvista tunnistaminen on useimpien mielestä ollut paljon helpompaa kuin olisi luullut.

Kurssi päättyy final examiin jossa on 50 kysymystä ja 80 minuuttia aikaa. Monilla loppui aika ennen kuin ehti vastaamaan kaikkiin kysymyksiin. Final examiin tulee kaikki vuoden aikana opetetut aiheet, jokaisesta aiheesta 1-2 kysymystä. Vääristä vastauksista menee jälleen miinuksia, eli kysymys voi mennä nollille. Monivalinnoissa kannattaa siis raksia vain ne joista on varma! Loppukokeessa on teoriakysymyksiä sekä piirrettyjä-/havainnollistamiskuvia joista tulee nimeämiskysymyksiä, mutta kokeessa ei ole oikeiden histologisten näytteiden kuvia. Suosittelen tekemään koko vuoden ajan muistiinpanoja opituista aiheista jotta loppukokeeseen kertaaminen sujuisi helpommin.

Human Physiology I/II

Fysiologian kurssin ensimmäinen osio alkaa! Fysiologiassa opetellaan miten ihmisen keho oikeastaan toimiikaan.

Fysiologiasta on kaksi colloquiumia, 30-35 kysymystä ja 40 minuuttia aikaa. Aika riittää hyvin, monet ovat jo 20 minuutin jälkeen valmiita. Fysiologiassa on varsin vähän lähitunteja. Opiskelussa hyödynnetään Pearson labworkia jossa tehdään fysiologian interaktiivisia tehtäviä etänä. Pearson-tehtävät tulee olla suoritettuina ennen colloja. Collojen kysymykset tulevat osittain Pearsonin tehtävistä, joten kannattaa kirjoittaa muistiinpanoja uusista termeistä.

Luennot ladataan Moodleen ryppäinä, niitä on hyvin monta ja luennot kestävät vaihdellen 8-45min. Niitä ei kannata katsoa heti semesterin alussa vaan vasta lähempänä colloja. Ensimmäisenä aiheena on neurofysiologia, käydään mm. lihasten toimintaa, aktiopotentiaaleja, synapseja, refleksejä, aivojen eri alueiden toimintoja, muistia ja kielen kehitystä läpi. Yhdellä seminaareista päästään naputtelemaan kurssikavereita refleksivasaralla. Neurofysiologian collon jälkeen aiheeksi vaihtuu hormonit, munuaisten toiminta, ruoansulatusjärjestelmän toiminta, metabolismi ja ravintoaineet. Tämän jälkeen on taas uusi collo. Hormoneista tehdään pienryhmässä esitelmiä. Pearson-tehtävien lisäksi tulee kotitehtävälomake johon mm. lasketaan omaa basal metabolic ratea ja erilaisten aktiviteettien vaikutusta kalorinkulutukseen.

Fysiologian collot ovat helppoja verrattuna aihealueiden laajuuteen. Seminaareilla voidaan käydä asioita yksityiskohtaisesti läpi, mutta collokysymykset ovat enemmän suurpiirteistä kokonaisuuksien hahmottamista.
Loppukoetta ei vielä kurssin ensimmäisen osion aikana ole, se tulee seuraavan syksyn semesterillä.   

Psychology, Basics of Professional Communication and Psychosomatics

Kurssi jakaantuu kahteen osaan.

Psychology: Jokaiselle opiskelijalle jaetaan esitelmien aiheet ennen kurssin alkua, ja jokaisen pitää tehdä kurssin aikana yksi esitelmä osoitetusta aiheesta. Esitelmäaiheet tulevat suoraan psykologian oppikirjasta ja koostavat koko koealueen. Aiheita on muun muassa kehityspsykologia, oppiminen, muisti, älykkyys, persoonallisuuden kehitys ja erilaiset psyykkiset sairaudet. Esitelmän tulisi kestää noin 40min ja sen lisäksi tulee keksiä ryhmälle jonkinlaista tuntiaktiviteettia esitelmän aiheeseen liittyen seuraaviksi 40 minuutiksi. Opettaja pitää kaksi etäluentoa mutta muuten ei opeta tunneilla oikeastaan mitään, opetus perustuu opiskelijoiden pitämiin esitelmiin. Ei colloja, kevään lopuksi on loppukoe. Loppukoe perustuu oppikirjaan ja siinä voidaan kysyä yllättävänkin yksityiskohtaisia kysymyksiä erilaisten teorioiden nimistä ja niiden keksijöistä, joten kirjasta kannattaa kerrata ainakin avainsanat ja tärkeimmät teoriat. Kokeessa on 31 kysymystä joista 30 on monivalintaa ja 1 on essee.

Basics of Professional Communication and Psychosomatics: Tässä kurssin osassa opetellaan erilaisten potilaiden kohtaamisen teoriaa ja päästään simuloimaan mm. väkivaltaisen potilaan kohtaamista ja suru-uutisten toimittamista. Lisäksi keskustellaan psykosomatiikasta, eli siitä miten monimuotoisesti mieliala ja stressi voi oireilla ympäri kehoa ja vaikuttaa fyysisten sairauksien puhkeamiseen tai kulkuun. Jokaisella tunnilla on 1-3 lyhyttä esitelmää, jokainen tekee 2 esitelmää kurssin aikana. Loppukokeessa on 35 kysymystä ja se on erittäin helppo, kysymykset ovat luokkaa ”vanhempien väkivaltainen käytös… a) ei vaikuta lapsen kehitykseen b) voi aiheuttaa lapselle pelkotiloja, kiintymyssuhdetraumoja ja epävarmuutta c) on vanhempien oma asia eikä lääkärin tulisi puuttua siihen”.  Kurssiin ei ole oppikirjaa, koealueen kysymyksiin pystyy vastaamaan tuntiesitelmiä kuuntelemalla ja maalaisjärjellä.

Kurssin loppuarvosana koostuu 70-prosenttisesti loppukokeesta, eli 35% psykologian kokeesta ja 35% psykosomatiikan/kommunikaation kokeesta. 20% tulee tunneille osallistumisesta ja tuntiaktiivisuudesta, eli kannattaa viitata ainakin kerran per oppitunti eikä kerryttää turhia poissaoloja. 10% tulee esitelmistä.

Valinnaiset kurssit/General Education Modules

Vilnan yliopiston lääketieteellisen koulutusohjelmaan kuuluu 3 kurssia vapaasti valittavia kursseja eri tiedekunnista. Tarkoituksena on että kurssit lisäisivät yleissivistystä ja eivät näin ollen liittyisi lääketieteeseen. Jos sinulla on aiempia korkeakouluopintoja, nämä valinnaiset kurssit voi hakea hyväksiluetuiksi.

Kurssit sijoittuvat ensimmäisen vuoden kevätlukukaudelle sekä toisen vuoden syys- ja kevätlukukaudelle. Kurssien käytännöt, arviointiperusteet ja työkuorma vaihtelevat suuresti eri kurssien välillä. Yleisesti ottaen kurssit eivät ole niitä työläimpiä, mutta kuten sanottu, kursseissa on eroja. Osa kursseista suoritetaan etänä, osa lähiopetuksena.
Osa kursseista noudattaa perinteistä kurssirakennetta jossa osaaminen arvioidaan collojen, esitelmien tai projektien perusteella. Toisilla kursseilla ei välttämättä ole yhtäkään pakollista colloa, mutta sen sijaan osaamista arvioidaan viikoittaisten palautusten perusteella.

Esimerkki: Communication Psychology

Valitsin Communication Psychology -kurssin ensimmäiseksi valinnaiseksi kurssikseni ykkösen keväällä. Kurssi toteutettiin täysin etänä. Kurssi piti sisällään viikoittaisen luennon johon osallistuminen oli vapaaehtoista, mutta kuitenkin suositeltavaa koetta varten. Yksi pari-/ryhmäesitelmä tuli jokaiselle opiskelijalle. Joka toinen viikko oli etäseminaari jossa käydään läpi vain esitelmiä, ja kurssin lopuksi oli lyhyehkö loppukoe. Koin kurssin olevan työmäärältään sopiva kiireisen ykkösen kevään keskelle.

Kurssin opettaja on todella miellyttävä ja alansa osaava, joka teki kurssista erittäin kiinnostavan. Ohjeistus on selkeää, vaikka esimerkiksi esitelmän tekoon saa aika vapaat kädet. Kurssi on mielestäni erittäin hyödyllinen lääketieteen opiskelijan kannalta, koska siinä käsitellään ja opetellaan ymmärtämään kommunikointia eri näkökulmista, esimerkiksi kuinka nonverbaalinen viestintä toimii ja voi olla joissakin tilanteissa tärkeämpää kuin verbaalinen viestintä.

Public Health

Public Health -kurssilla käydään läpi väestön terveydentilaan vaikuttavia asioita sekä keskeisimpiä haasteita.

Kurssina se on hyvin sekava ja työläs. Kurssia opettaa noin 8 eri opettajaa mikä omalla tavallaan sekoittaa aikatauluja ja deadlineja. Jokaisella seminaarilla on eri opettaja ja osa opettajista vaatii esitelmän jokaiselle omalle seminaarilleen. Monesti esitelmien aiheet olivat hieman epäselviä sekä oppilaille että opettajille, mutta ilmeisesti tärkeintä on, että esitelmä on tehty edes jostain kurssiin liittyvästä aiheesta.

Kurssi arvioidaan kolmen collon, loppukokeen, ja ryhmätutkielman perusteella. Myös collojen aiheet saattavat vaihdella ennalta annetusta informaatiosta. Kysymykset saattavat kuitenkin olla pitkälti samoja kaikissa kolmessa collossa. 
Ryhmätutkielman aiheen saa päättää itse tai sitten voi käyttää valmiiksi annettuja aiheita. Tutkielman tulisi olla akateemisesti oikein tehty ja pituudeltaan vähintään 10 sivua. 

General Microbiology and Immunology

Kyseisellä kurssilla on yhdistettynä immunologia sekä mikrobiologia erillisinä aineina, joista on myöskin collot erikseen (mikrobiologiasta 2 colloa, immunologiasta 1 collo sekä kurssin päätteeksi loppukoe). Lisäksi mikrobiologiasta on yksi suullinen laboratoriokoe jossa sattumanvaraisesti jaetaan jokaiselle oppilaalle yksi seminaareilla tehty laboratoriotyö.

Ensimmäiset opintoviikot opiskellaan pelkästään mikrobiologiaa ja viimeiset 2 opintoviikkoa käytetään immunologiaan. Kurssiin kuuluu viikoittaiset seminaarit ja luennot.
Mikrobiologiassa tarkoituksena on oppia mikro-organismien rakenne, fysiologia ja genetiikka sekä niiden oikeaoppinen luokittelu.  Lisäksi kurssilla opiskellaan miten mikro-organismit vaikuttavat ihmiseen. 
Immunologiassa pyritään oppimaan immuunipuolustuksen keskeisimmät mekanismit sekä niiden merkitys sairauksien synnyssä.

Kurssi oli kohtalaisen työläs mikrobiologian osalta, sillä viikoittaiset seminaarit vaativat hyvää pohjatyötä, jotta laboratoriotunnit sujuisivat mahdollisimman mutkattomasti. 
Immunologia oli haastava siinä mielessä, ettei opetusta ollut kuin kahden seminaarin verran. Tästä syystä immunologian osuus kurssista jää pitkälti oppilaan omalle vastuulle.

Nursing Practical Skills

Kurssin keskeisenä tavoitteena on oppia ymmärtämään sairaanhoitotyötä sekä yleisimpiä toimintaperiaatteita sairaalaympäristössä. Kurssiin kuuluu 4 seminaaria, luentoja sekä vajaan viikon mittainen harjoittelu sairaalassa sairaanhoitajan johdolla. 
Harjoittelun voi suorittaa joko Vilnassa koulun osoittamassa sairaalassa tai sitten vaihtoehtoisesti Suomessa. Osa opiskelijoista on suorittanut harjoittelun amanuenssuurina mikä on myös mahdollista, mutta hankala järjestää.   
Suomen lääkiksissä ei ole vastaavaa kurssia minkä vuoksi moni paikka ei mielellään järjestä tämän kaltaista amanuenssuuria tai edes harjoittelua. Harjoittelupaikkaa kannattaakin alkaa tiedustella hyvissä ajoin ja varautua siihen, että ei pääse juuri oman kotipaikkakunnan terveydenhoitopiiriin vaan joutuu lähtemään sinne mistä paikkaa tarjotaan. 

Seminaareilla keskitytään yleisimpiin sairaanhoidon aiheisiin kuten aseptiikkaan, ennaltaehkäisevään sairaanhoitoon ja henkilökohtaisen hygienian huoltoon. Kurssilla käydään myös läpi mitä tulisi ottaa huomioon hoidettaessa eri ikäisiä/kokoisia/kulttuuritaustaisia ja sairauden vakavuudeltaan eroavia henkilöitä. 
Kurssilla opetellaan myös muutamia sairaanhoitoon kuuluvia toimenpiteitä kuten erilaisten pistosten antamista, verikokeen ottamista, sekä kanyylin ja nenämahaletkun laittamista. 

Arvosanaan vaikuttaa harjoittelusta saatu arvio sekä kirjallinen- että käytännön koe. Kirjallisessa kokeessa arvioidaan luennoilla ja seminaareilla käytyjä asioita, ja mikäli seminaareilla on ollut hyvin hereillä, ei välttämättä tarvitse juurikaan erikseen opiskella kokeeseen. Käytännön kokeessa pitää suorittaa yksi toimenpide joka on käyty läpi seminaareilla. Toimenpide arvotaan jokaiselle erikseen.
Koska kurssilla on vain 4 seminaaria ja 2 koetta, on kurssin työmäärä hyvin kohtuullinen.  

Propadeutics of Internal Diseases and the Basics of Clinical Oncology I/II

Propadeutics of Internal diseases on ikään kuin johdantokurssi sisätauteihin. Tämä kyseinen kurssi on ensimmäinen kurssi jossa potilaan kliinisen tutkimisen harjoittelu tulee ajankohtaiseksi. Ensimmäisellä lukukaudella opiskellaan anamneesin tekoa sekä tutustutaan tyypillisimpiin sydän-, hengitystie-, endokrinologisiin- ja ruuansulatuselimistön sairauksiin. 

Kurssi koostuu viikoittaisista seminaareista ja luennoista. Seminaarit järjestetään pienryhmissä eri sairaaloissa. Seminaarien sisältö vaihtelee hieman opettajan mukaan. Joidenkin pienryhmien opettaja vie opiskelijat viikoittain tapaamaan potilaita ja harjoittelemaan potilaiden tutkimista. Toisilla pienryhmillä taas potilastapaamiset ovat olleet hyvinkin vähäisiä. 
Kurssin arviointi perustuu 3 colloon sekä yhteen EKG-kokeeseen. Kurssi on melko työllistävä sillä aihepiiri jokaiseen colloon on aika laaja. Lisäksi EKG-koe vaatii useammalta opiskelijalta paljon perehtymistä mikäli aiempaa kokemusta aiheesta ei ole.

Physiology II/II

Kurssi jatkuu ensimmäiseltä vuosikurssilta, uusina aiheina käsitellään hengityselimistön sekä sydän- ja verisuonielimistön toimintaa. 

Työkuormaltaan kurssi on edelleen suhteellisen kevyt verrattuna aiheen tärkeyteen. Kurssi koostuu seminaareista, laboratorioworkshopeista sekä luennoista. Tämän lukukauden kurssilla on tiedossa kuitenkin enemmän laboratoriotöitä ja seminaareja kuin aikaisemmalla lukukaudella.
Arviointiperusteet ovat samat kuin aikaisemminkin eli 3 colloa ja Pearson labwork -tehtävät. Colloihin pystyy hyvin valmistautumaan katsomalla pelkät luennot. Kurssi päättyy loppukokeeseen.

Valinnaiset kurssit

Vilnan yliopiston lääketieteellisen koulutusohjelmaan kuuluu 3 kurssia vapaasti valittavia kursseja eri tiedekunnista. Tarkoituksena on että kurssit lisäisivät yleissivistystä ja eivät näin ollen liittyisi lääketieteeseen. Jos sinulla on aiempia korkeakouluopintoja, nämä valinnaiset kurssit voi hakea hyväksiluetuiksi.

Kurssit sijoittuvat ensimmäisen vuoden kevätlukukaudelle sekä toisen vuoden syys- ja kevätlukukaudelle. Kurssien käytännöt, arviointiperusteet ja työkuorma vaihtelevat suuresti eri kurssien välillä. Yleisesti ottaen kurssit eivät ole niitä työläimpiä, mutta kuten sanottu, kursseissa on eroja. Osa kursseista suoritetaan etänä, osa lähiopetuksena.
Osa kursseista noudattaa perinteistä kurssirakennetta jossa osaaminen arvioidaan collojen, esitelmien tai projektien perusteella. Toisilla kursseilla ei välttämättä ole yhtäkään pakollista colloa, mutta sen sijaan osaamista arvioidaan viikoittaisten palautusten perusteella.

Esimerkki: Filosofia

Valitsin filosofian kurssin toisen vuoden syyslukukaudelle, mikä oli hyvä valinta, sillä kurssi oli työläs ja kakkosvuoden syyslukukausi on kevyempi kuin kevätlukukausi. Kurssilla ei ollut pakollista koetta mutta sen sijaan kurssilla täytyi pitää viikoittain esitelmä. Esitelmät sai tehdä ryhmässä tai yksin.

Filosofiassa positiivista on, että asioita pystyy päättelemään itse, mikä oli mukavaa vaihtelua kirjasta pänttäämiselle. Toisaalta välillä luettavaa oli yllinkyllin, jotta esitelmän sai kursittua kasaan, mikä oli välillä hyvinkin aikaavievää. 

Kakkosen kevät on työmäärältään hyvinkin rankka. Opiskeltavia aiheita on useita, ne ovat työläitä ja itsenäistä opiskelua piti tehdä syksyyn nähden erittäin paljon.

Propadeutics of Internal Diseases and the Basics of Clinical Oncology II/II
Tämä kurssi on ikään kuin johdatus sisätauteihin ja potilastyöhön. Lisäksi siihen yhdistetty onkologia, josta on myös oma seminaarinsa joka viikko. Onkologian osuus on verrattain kevyt ja on ikään kuin pintaraapaisu onkologiaan.Kurssi sisältää 3 colloa propadeutiikasta, 1 collo onkologiasta sekä viimeiseksi loppukoe. Lisäksi kurssin aikana suoritetaan erillinen EKG-tulkintakoe, practical exam sekä kirjoitetaan ennalta annetusta potilaasta case history.  Kuten sanottu, kurssilla tutustutaan potilastyöhön, jolloin opiskelijat pääsevät harjoittelemaan potilaan haastattelua ja tutkimista, esimerkiksi auskultointia ja palpointia.Medical MicrobiologyTämä kurssi muistuttaa syyslukukauden General Microbiology -kurssia, mutta tällä kertaa lääketieteellisessä mielessä. Kurssilla opiskellaan muun muassa erilaisia mikrobeita, niiden tutkimusmenetelmiä, patogeneesiä ja ennaltaehkäisyä. Seminaarit toteutetaan samalla tavoin laboratoriossa kuten syyslukukaudella.Kurssin aikana suoritetaan 2 colloa ja loppukoe.Pathology I/II
Patologian kurssi on opintopisteisiinsä nähden kovin haastava ja työläs. Se jaetaan kahteen osaan; patoanatomiaan- ja fysiologiaan, joista molemmista on erilliset viikoittaiset seminaarit.Opiskeltavat aihealueet ovat hyvin laajoja ja samalla spesifejä, jonka vuoksi colloihin opiskelu vaatii paljon aikaa ja energiaa. Toisaalta helpottavana tekijänä on, ettei colloista välttämättä tarvitse saada arvosanaksi 5/10. Tämä johtuu siitä, että kevätlukukaudella suoritetuista 2 collosta pitää saada yhteisprosenttimääräksi 70%, sadan prosentin sijaan.Kurssi jatkuu kolmannen vuoden syyslukukaudella.Pharmacology I/II
Kurssi on hyvin laaja ja työläs, mutta sitäkin kiinnostavampi. Vihdoin opiskelijat pääsevät oppimaan erilaisista lääkkeistä, niiden käyttötarkoituksista ja toimintamekanismeista.Kurssiin sisältyy 2 colloa ja muutama pikkutesti, jotka suoritetaan etänä. Myös seminaarit pidetään etänä kevätlukukaudella.Kurssi jatkuu kolmantena vuonna.Applied Anatomy, Fundamentals of RadiologyKurssilla on jaettu kahteen osaan; applied anatomy ja radiology, jolloin molemmista on omat viikoittaiset seminaarinsa.Kurssin aikana on suoritettava 3 colloa applied anatomysta ja 1 collo radiologiasta, mutta siitä ei tule loppukoetta.Applied anatomian osiossa opiskellaan anatomiaa diagnoosin määrittämisen näkökulmasta. Osa ryhmistä pääsi ruumishuoneelle katsomaan kalmoja.
Radiologian seminaarit pidetään sairaalassa, jossa oppilaat pääsevät näkemään muun muassa erilaisia kuvantamismenetelmiä. Tämä osuus kurssista on eräänlainen pintaraapaisu radiologiaan eikä vaadi osaltaan suurta työpanosta.

Valinnaiset kurssit

Vilnan yliopiston lääketieteellisen koulutusohjelmaan kuuluu 3 kurssia vapaasti valittavia kursseja eri tiedekunnista. Tarkoituksena on että kurssit lisäisivät yleissivistystä ja eivät näin ollen liittyisi lääketieteeseen. Jos sinulla on aiempia korkeakouluopintoja, nämä valinnaiset kurssit voi hakea hyväksiluetuiksi.

Kurssit sijoittuvat ensimmäisen vuoden kevätlukukaudelle sekä toisen vuoden syys- ja kevätlukukaudelle. Kurssien käytännöt, arviointiperusteet ja työkuorma vaihtelevat suuresti eri kurssien välillä. Yleisesti ottaen kurssit eivät ole niitä työläimpiä, mutta kuten sanottu, kursseissa on eroja. Osa kursseista suoritetaan etänä, osa lähiopetuksena.
Osa kursseista noudattaa perinteistä kurssirakennetta jossa osaaminen arvioidaan collojen, esitelmien tai projektien perusteella. Toisilla kursseilla ei välttämättä ole yhtäkään pakollista colloa, mutta sen sijaan osaamista arvioidaan viikoittaisten palautusten perusteella.

Kolmannella vuosikurssilla kurssit muuttuvat niin sanottuun blokkimuotoon. Blokki = 10 peräkkäistä seminaaria, sitten vaihtuu kurssi. Patologian kurssi on ainut joka jatkuu koko semesterin ajan. Yhden seminaarin kesto on 3h 45min, mutta kesto saattaa vaihdella.

Syyslukukausi alkaa niin, että kaikkien kurssien luennot ovat etänä Teamsin välityksellä tai nauhoitettuna. Esimerkiksi meillä luennot olivat syyskuun kahdella ensimmäisellä viikolla, sen jälkeen alkoi seminaarit. Ei tarvitse säikähtää luentojen määriä, tai että ne pitäisi katsoa lukujärjestyksen aikojen mukaisesti. Suosittelen katsomaan ne luennot jonka seminaarit ovat sinulla alkamassa ensimmäisenä.

Kaikilla ryhmillä pyörii samaan aikaan patologian kurssi + jokin toinen kurssi. Patologian rinnalla pyörivä kurssi määräytyy ryhmän mukaan. Tämä toi paljon haasteita ja myös epäreiluuden tunnetta, sillä joillakin ryhmillä sattui farmakologian ja patologian kurssi samaan aikaan joka on erittäin raskas yhdistelmä. Joillakin ryhmillä oli rennompia yhdistelmiä.

Huom! Kurssien kuvaukset ovat suuntaa antavia, ja kurssien sisältö riippuu pitkälti kyseisen opettajan preferensseistä ja opetustyylistä.

Pathology II/II

Jatkoa edellisen semesterin kurssille. Sisältää 17 seminaaria, kestää noin 9vk ajan. Patofysiologian seminaarit järjestetään koululla, patoanatomia etänä Teamsin välityksellä.

Patofysiologiassa on 10 kysymyksen quizit aina seminaarien alussa, niitä ei suuremmin tarvitse stressata. Kaikki patologian opettajat eivät välttämättä pidä näin paljon quizeja. Lisäksi kurssiin sisältyy kaksi colloa. Molemmista colloista on saatava yhteensä 70% oikein, eli riittää jos toisesta collosta saa 35% ja toisesta samat 35% oikein, kuitenkin olisi suositeltavaa saada yli 50%, sillä kurssin loppuarvosanan täytyy olla yli 50% (eli 35% colloista = loppukokeen arvosanan täytyy olla reilusti enemmän kuin 50%, jotta keskiarvoksi tulisi 50%). Viime kevään ja tämän syksyn colloista valitaan kolme parasta ja niiden keskiarvosta muodostuu arvosana. Kurssissa on 120 kysymyksen loppukoe marraskuun puolessavälissä.

Kurssilla syvennetään aiempaa fysiologian osaamista sekä histologian (patoanatomian) tuntemusta. Seminaarien aikana opiskelijoille jaettiin potilastapauksia joihin perehdyttiin yhdessä. Seminaarien jälkeen opiskelijoiden tuli kertoa lyhyesti Moodlessa opitut sekä haastavalta tuntuneet asiat.

General surgery + Anesthesiology

Yleiskirurgiasta 5 seminaaria, anestesiologiasta 5 seminaaria. Tunnit järjestetään eri sairaaloilla.
Opettajasta riippuen seminaarien alussa saattaa olla 10 kysymyksen quizeja päivän aiheesta. Ei colloja.
Loppukokeessa on general surgerysta 60 kysymystä, ja tauon jälkeen anesthesiologiasta 60 kysymystä. Molemmissa kokeissa kysymykset ovat todella haastavia eivätkä juuri ollenkaan vastaa annettua materiaalia, mutta lähes kaikki pääsevät läpi. Loppunumero määräytyy quizien arvosanoista, esitelmästä sekä molemmista loppukoenumeroista. Seminaareille tarvitaan mukaan lääkärintakki ja sairaalakengät.

Yleiskirurgiassa käytiin nimensä mukaisesti aiheen perusteet sekä päästiin muutamia kertoja katsomaan leikkauksia leikkaussaliin. Jotkut ryhmät pääsivät harjoittelemaan myös ompelemista ja solmujen tekoa. Anestesiologiassa käytiin katsomassa potilaita saattohoito-osastolla sekä tehohoito-osastolla.

Pulmonology I/II

10 seminaarin kurssi. Järjestetään sairaalalla. Ei colloja, loppukoe järjestetään vasta kevätlukukauden päätteeksi. Seminaareille tarvitaan mukaan lääkärintakki, sairaalakengät ja stetoskooppi.

Pulmonologia on vuoden kestävä kurssi, alkaa syksyllä ja jatkuu keväällä. Syksyllä käytiin läpi eri keuhkosairauksia ja esim. kuinka spirometriatulosten mukaan voidaan päätellä eri keuhkosairauksia. Joka seminaarilla oli tietty aiheensa, esimerkiksi COPD, joten kävimme haastattelemassa potilaita ja kuuntelemassa heidän keuhkojaan. Tämän jälkeen opettaja piti esitelmän kyseisestä aiheesta. Kaiken kaikkiaan rento kurssi.

Radiology

Kesto 10 seminaaria, järjestetään sairaalalla. Ei colloja. Loppukokeessa 60 kysymystä. Seminaareille lääkärintakki mukaan.

Tämä radiologian kurssi muistuttaa paljon kakkosvuoden radiologian perusteiden kurssia, mutta tässä mennään hieman syvemmälle. Seminaarien aikana aiheena oli esimerkiksi keuhkosairaudet, jolloin katsoimme miltä erilaiset keuhkosairaudet näyttävät eri kuvantamismenetelmillä. Opettajat haastoivat oppilaita ajattelemaan mitä kuvantamismenetelmää on järkevin käyttää missäkin tilanteessa. Pääsimme katsomaan erilaisia kuvantamislaitteita ja pääsimme myös harjoittelemaan ultraamista toisillamme. Rento kurssi, mutta opettajia oli todella vaikea saada sähköpostitse kiinni. Myös luokkahuoneiden löytäminen oli todella haastavaa.

Obstetrics

10 seminaarin kurssi, järjestetään sairaalalla. 3 quizia, ei colloja, loppukokeessa on 100 kysymystä.
Seminaareille tarvitaan mukaan lääkärintakki, sairaalakengät, scrubsit (riippuu opettajasta).

Synnytysopin kurssilla käydään läpi raskauden eri vaiheita sekä ongelmia koskien äitiä ja sikiötä. Kurssin aikana tehdään esitelmät joiden ympärille seminaarien aiheet kietoutuvat. Seminaareilla on mahdollista päästä katsomaan alatiesynnytyksiä sekä keisarinleikkauksia. Keisarinleikkaukset nähdään näytön välityksellä, mutta alateitse tapahtuvia synnytyksiä päästään seuraamaan synnytyshuoneessa. Quizeissa on 10 kysymystä. Kaiken kaikkiaan kurssi on rento ja hyvin organisoitu.

Pharmacology II/II

Kestoltaan 10 seminaaria, toteutetaan etänä. Kaksi quizia ja kaksi colloa. Loppukokeessa on 40 monivalintakysymystä ja 10 avointa kysymystä.

Tämä on toinen haastava kurssi patologian lisäksi.  Jatkoa aiemman semesterin vastaavalle kurssille. Tällä lukukaudella keskitytään enemmän sairauksiin sekä niihin käytettäviin lääkkeisiin ja lääkkeiden toimintamekanismeihin. Selkeästi enemmän opeteltavaa verrattuna edelliseen kevääseen. Lisäksi on tuuripeliä minkä kurssin kanssa farmakologian joudut suorittamaan, esimerkiksi patologian ja farmakologian kombinaatio on todella brutaali. Myös yksinään kurssi on todella haastava ja henkilökohtaisesti en ole joutunut näkemään näin paljon vaivaa minkään kurssin eteen.

Opetus jatkuu blokkimuotoisena, eli 10 seminaaria/kurssi.

Ear, Nose and Throat Diseases

Kurssin aikana opitaan korvan, nenän ja kurkun anatomiaa sekä niissä ilmeneviä mahdollisia patologisia sairauksia. Kurssiin sisältyi esitelmän teko. Seminaareilla pääsimme katsomaan vain yhtä potilasta, mutta pääsimme kuitenkin harjoittelemaan toisillamme erilaisten instrumenttien käyttöä. Kurssin päätyttyä oli loppukoe. Kaiken kaikkiaan rento ja opettava kurssi.

Gynecology

Kurssin aiheena oli erilaiset gynekologiset sairaudet. Meidän seminaarit olivat esitelmäjohtoisia, eli tarkoitus oli pitää lähes koko seminaarin pituisia esitelmiä. Jokaisen seminaarin jälkeen oli pikkutesti, jotka olivat yllättävän haastavia. Varsinkin viimeisellä seminaarilla pikkutesti oli niin haastava, ettei monet päässeet sitä läpi. Sen pystyi korvaamaan kuitenkin helposti, meidän ryhmällä se tapahtui suullisesti. Kurssilla emme päässeet näkemään potilaita ollenkaan. Yhdellä tunnilla meillä oli practical training, jossa harjoittelimme nukella papa-kokeen ottoa sekä palpoimaan rinnoissa esiintyviä patteja. Kurssin lopussa oli loppukoe. Sinänsä helppo kurssi, mutta itse olisin toivonut ettei seminaarit olisi perustuneet pelkästään opiskelijoiden esitelmiin, vaan että opettajat olisivat opettaneet edes jotain.

Pulmonology, Allergology and Clinical Immunology, Thoracic Surgery II/II

Kurssi jatkuu viime syksyltä, mutta enemmän keskittyen thoracic surgeryyn, allergologiaan ja immunologiaan. Thoracic surgeryssä pääsimme katsomaan pleuradreenin laittoa ja katsomaan muutamia potilaita, mutta jotkut ryhmät pääsivät myös leikkaussaliin. Tässä aiheessa keskityttiin erityyppisiin traumoihin, miten erilaisia traumoja hoidetaan ja miltä ne näyttävät esimerkiksi röntgenkuvissa. Allergologiassa ja immunologiassa pääsimme tekemään toisillemme ihopistokokeita sekä muita erilaisia allergiatestejä. Opimme myös erottelemaan, onko ihottuman aiheuttaja allerginen reaktio vai jokin muu. Kurssin lopussa oli loppukoe. Seminaareilla oli hyvät opettajat ja kurssi oli mielekäs.

General Pediatrics and Neonatology I/II

Neonatalogiassa opettelimme esimerkiksi vauvan normaalit vs. epänormaalit refleksit, vauvan ruokavaliota ja miten kiinteisiin ruokiin tutustuttaminen tehdään. Harjoittelimme nukeilla vauvan elvytystä sekä intubointia. Pääsimme useaan kertaan katsomaan vauvoja osastolle ja testaamaan erilaisia refleksejä. Teimme myös kurssilla pienimuotoiset esitelmät. Jokaisella seminaarilla oli myös pikkutestit.

Pediatriassa keskityimme siihen kuinka tutkitaan lapsen neurologista statusta erilaisin testein. Pääsimme katsomaan potilaita ja haastattelemaan heitä. Lopuksi oli näyttökoe, johon mentiin 2-3 hengen porukoissa. Ryhmälle annettiin potilas ja tarkoitus oli haastatella sekä keksiä mahdollinen diagnoosi. Opettaja tuli tietyn ajan kuluttua kysymään mitä olemme saaneet selville. Sen jälkeen opettaja pyysi näyttämään esimerkiksi sydämen auskultointia sekä imusolmukkeiden sijainnit. Opiskelijan oli osattava myös nimetä paikat. Näytöstä tuli arvosana. Kurssista tulee hyväksytty/hylätty merkintä todistukseen, sillä pediatria jatkuu 4. vuoden syksyllä.

Infectious Diseases and Dermatovenerology I/II

Tällä semesterillä alkaa infectious diseases, joka jatkuu 4. syksyllä dermatovenerologialla, jonka vuoksi loppukoetta ei tällä semesterillä ole. Kurssin aikana käymme läpi erilaisia patogeenejä, mitä ne aiheuttavat ja kuinka erotella eri tauteja kliinisten oireiden sekä laboratoriotulosten perusteella. Tällä kurssilla teimme myös pienimuotoiset esitelmät. Paperilla tehtäviä pikkukokeita oli kolme, joista osa kysymyksistä oli avoimia. Emme päässeet käymään katsomaan potilaita, mutta muuten kurssi oli mielenkiintoinen ja opettajat hyviä.

Ophthalmology

Tällä kurssilla tutustutaan erilaisiin silmäsairauksiin ja niiden hoitoon. Pääsimme muutaman kerran katsomaan myös potilaita. Tutustuimme erilaisiin laitteisiin joita pääsimme kokeilemaan toisillamme. Kurssi kuitenkin sisälsi todella paljon esitelmien tekoa, joista iso miinus. Kaikkia esitelmiä ei edes pidetty, joten ei tiennyt onko tehnyt esitelmän turhaan vai ei. Loppukokeeseen opiskeltava materiaali oli myös hieman heikosti toteutettu. Kurssin päätyttyä oli loppukoe, joka sisälsi 30 kysymystä.

Kurssit jatkuvat blokkimuotoisina, eli 10vrk/kurssi (muutamat poikkeukset mainittu) ja sitten siirrytäänkin jo seuraavaan kurssiin.

Infectious diseases (5 päivää) and dermatovenerology (5 päivää) II/II

Infectious diseases – Jatkoa kolmannen vuoden keväällä alkaneeseen infektiotautien kurssiin. Infektio-osio on pitkälti samantyylinen kuin edellisellä lukuvuodella. Kurssi on teoriapainotteinen ja koostuu neljän tunnin päivittäisistä seminaareista. Osa opettajista pitää seminaarit luentopainotteisina, mutta myös muutama potilaskontakti mahtui mukaan. Kurssilla käydään laajasti läpi infektiotaudit, niiden ehkäisy, oireet, diagnosointi ja hoito. Meillä arviointi perustui kumulatiiviseen loppuarvosanaan.

Dermatovenerology – Ihotautien perusteita ja sukupuolitauteja. Opettaja pyrki parhaansa mukaan tuomaan käytäntöä opetukseen teoriaopetuksen lisäksi. Pääsimme pareittain seuraamaan yksikön lääkäreiden työskentelyä ja tapaamaan potilaita. Lyhykäisyydessään kurssilla käytiin läpi yleisimmät ihosairaudet, niiden tunnistaminen ja hoito. Tämän kurssin jälkeen katselet ihosi luomia ihan eri silmin. Seminaarit aloitettiin tuntitesteillä, joilla oli prosentuaalinen osuus loppuarvosanasta.

Pediatrics II/II

Jatkoa kolmannella vuodella alkaneeseen lastentauteihin. Kun ensimmäinen osio keskittyy potilaan haastatteluun ja oireisiin, keväällä jatketaan yksityiskohtaisemmin erikoisaloihin ja hoitoon. Lapsipotilaiden oireet, löydökset ja hoito voivat vaihdella saman erikoisalan aikuisiin verrattuna. Tällä kurssilla opettajat odottavat opiskelijoilta aktiivisuutta ja rohkeutta potilaskontakteissa. Tapasimme joka seminaari vähintään yhden potilaan. Mainittakoon myös kurssilla tehtävä case report. Jokainen opiskelija saa oman potilaan, jonka pohjalta case report kirjoitetaan. Tämä tehtävä muodostaa 20% loppuarvosanasta.

Laboratory medicine

Meillä tämä kurssi järjestettiin etänä ja se huipentui paikan päällä suoritettavaan loppukokeeseen, joka koostui kymmenestä avoimesta kysymyksestä.  Päivittäinen seminaari oli pituudeltaan 4-5 tuntia. Omasta mielestäni tämä oli hyödyllinen kurssi. Se auttaa ymmärtämään muun muassa diagnoosia tukevia laboratoriokokeita ja niiden tulkintaa. Suosittelen Huslabin ohjekirjaa opiskelua tukevana materiaalina. Jos biokemia on tuoreessa muistissa, siitä on hyötyä erityisesti lipidi-, proteiini- ja hiilihydraattiaiheissa.

Gastroenterology (12 päivää) and Abdominal Surgery (12 päivää)

Gastroenterology – Intensiivinen kurssi kokonaisuudessaan. Seminaareihin on varattu aikaa 4 tuntia, joista puolet itseopiskeluaikaa ja loppuosa seminaaria sairaalalla. Pidin erityisesti Godan pitämistä seminaareista. Suosittelen etukäteen valmistautumista seminaareihin jotta niistä saisi täyden hyödyn irti. Asiasisältöä on paljon, joten kaikkea ei pysty sisäistämään kahden tunnin kontaktiopetuksessa. Tapasimme myös potilaita ja harjoittelimme ultraäänen käyttöä. Kurssin lopuksi järjestetään sadan kysymyksen välikoe. Kurssikokonaisuuteen kuuluu myös case report. Se tulee tehdä joko gastroenterologiasta tai vatsaelinkirurgiasta.

Abdominal surgery – kirurginen osa gastrosta. Opiskelijat pääsevät useampaan kertaan seuraamaan leikkaussaliin erilaisia vatsaelinkirurgisia toimenpiteitä. Muutama innostunut opiskelija pääsi myös avustamaan leikkauksessa. Kurssin aikana suoritetaan muutama tuntitesti. Kysymykset ovat aika vaikeita ja välillä tuntui, että itse opettajatkaan eivät tienneet oikeita vastauksia. Nämä kysymykset olivat siis itse kurssin vastuuprofessorin tekemiä. Yleisesti opettajat olivat tosi mukavia ja ottivat huomioon opiskelijoiden toiveet kurssin sisällöstä seminaareissa. Jos opiskelija päättää tehdä case reportin kyseisestä aineesta, kannattaa ottaa huomioon, että työmäärä tässä huomattavasti työläämpi kuin gastroenterologian kurssissa.

Neurology I/II

Kurssin keskeisiä teemoja ovat neurologisen potilaan haastattelu, tutkiminen, löydösten analysointi ja neurologisen statuksen tekeminen. Myös mahdollisia hoitokeinoja, laboratoriokokeita ja lääkitystä käsitellään. Tärkeää olisi tunnistaa oireet/löydökset mitkä vaativat lisätutkimuksia. Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriö potilaan tunnistaminen ajoissa voi pelastaa potilaan hengen ja parhaimmillaan johtaa parempaan ennusteeseen. Neuroanatomian kertaamisesta on hyötyä aihealueiden ymmärtämisessä. Kurssi on kaksiosainen ja jatkuu seuraavana lukuvuonna. Opettajat valitsevat potilaskontaktit päivittäisen aiheen perusteella. Kurssilla on myös muutama välikoe.

Kurssit jatkuvat blokkimuotoisina, eli 10 seminaaria per kurssi. Poikkeukset mainittu erikseen.

Neurology and Neurosurgery II/II

5 opintopisteen kurssi, joka on jatkoa syksyllä alkaneeseen neurologia I/II-kurssiin. 10 opiskelupäivää, joista puolet neurologiaa ja puolet neurokirurgiaa.

Neurologian osiossa keskityttiin neurologisten sairauksien opiskeluun. Opiskelu on perinteistä luokassa tapahtuvaa opetusta ja potilaita pääsimme näkemään mikäli päivän aiheeseen liittyvä potilas sattui olemaan osastolla. Pääsimme tutustumaan ENMG-tutkimuksen tekemiseen. Kurssilla yksi collo. Ei esitelmiä.
Neurokirurgian osiossa opiskelu tapahtui luokkahuoneessa luento-/keskustelutyylisesti. Potilaita näimme muutamia neurokirurgian osastolla. Leikkauksia ei kurssilla päästy seuraamaan. Testejä kurssilla on jokaisesta aihealueesta. Ymmärtääkseni testejä ei tarvitse päästä läpi, mutta hyvät pisteet saa helposti pienellä opiskelulla. Viimeisenä päivänä pidetään collo.

Final exam on kurssin lopussa, jossa tentataan edeltävän syksyn ja tämän kevään neurologian opit. Examissa on kuusi avointa kysymystä ja loput monivalintaa. Yhteensä 60 kysymystä, joista 40 neurologiasta ja 20 neurokirurgiasta.

Research Methods and Biostatistics

Kyseessä on valmistava kurssi 6. vuoden lopputyötä (final thesis) varten. Kurssin tarkoituksena on perehtyä tilastotieteeseen lääketieteellisessä tutkimuksessa sekä opetella tutkimuksen oikeaoppista tekemistä. Kurssi järjestettiin tiedekunnalla. Kurssilla oli päivittäin testi päivän aiheesta. Biostatistiikan osuudessa perehdytään erilaisiin tilastollisiin työkaluihin käyttäen Rcommander-ohjelmistoa. Research methods -osuudessa keskitytään enemmän lopputyön kirjoittamiseen ja käydään läpi erilaisia tutkimusmenetelmiä. 50% kurssiarvosanasta tulee examista ja loput 50% seminaarien aikana tehdyistä testeistä.

Traumatology, Plastic and Reconstructive Surgery, Physical and Rehabilitation Medicine

Kurssi jaetaan kolmeen osioon: traumatologia, plastiikkakirurgia, kuntoutus.
Traumatologian osuudessa opiskellaan 5 päivän aikana suurimmaksi osin eri murtumatyyppien tunnistamista ja niiden hoitoa. Käytännön harjoitteluna opetellaan mm. kantositeiden tekemistä. Halukkaat pääsivät seuraamaan leikkauksia.
Plastiikkakirurgian osuus kestää 2 päivää, joissa aiheina mm. rintojen rekonstruktiivinen kirurgia ja traumoihin liittyvä plastiikkakirurgia.
Kuntoutuksen osuus 4 päivää, ja kurssilla opiskellaan mm. erilaisia toimintakyvyn mittareita ja kuntoutusmuotoja. Kurssina aikana tehtiin yksi case report ja muutama esitelmä.

Final examissa on 100 kysymystä ja loppuarvosana muodostuu täysin final examin arvosanasta. Traumatologiasta tulee 45 kysymystä, kuntoutuksesta 40 ja plastiikkakirurgiasta 15.


Development of Clinical Practical Skills

Kurssilla tarkoituksena on opetella lääkärin käytännön taitoja. Kurssi suoritetaan muutaman hengen pienryhmissä. Ryhmät seuraavat lääkärin työtä sairaalassa, tutkivat potilaita ja seuraavat toimenpiteitä eri erikoisaloilla.
3 päivää olimme pediatrialla. Tähän osuuteen kuuluu mm. lapsipotilaan tutkiminen, vastasyntyneen elvyttäminen, sekä i.v. ja i.o. -yhteyden harjoitteleminen simulaattoreilla. Sen jälkeen 3 päivää olimme kirurgialla. Tähän osuuteen kuuluu mm. leikkausten seuraaminen/niissä avustaminen, suturoinnin harjoittelu sekä laparoskooppisimulaattoriharjoitukset. Sitten 3 päivää gynekologialla ja obstetriikalla. Tähän osuuteen kuuluu mm. ultraäänitutkimuksen harjoittelu, gynekologisen potilaan tutkiminen ja synnytysten seuraaminen. 3 päivää sisätaudeilla, jonka aikana tutkitaan sisätautipotilaita, seurataan rasitus-EKG:n ottamista ja tutustutaan palliatiiviseen yksikköön.

Kurssin aikana kirjoitetaan oppimispäiväkirjaa. Ei examia tai testejä. Kurssista ei saa arvosanaa, todistukseen tulee vain hyväksytty/hylätty.

Cardiovascular Diseases

10 opintopisteen kurssi. Kurssi on jaettu kolmeen osioon: sydänkirurgia, verisuonikirurgia ja kardiologia.
Kardiologian osuus sisältää 13 seminaaria. Kurssilla opiskellaan sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja potilaita tutkitaan lähes päivittäin. Jotkin ryhmät pääsivät mm. tutkimaan toisten ryhmäläistensä sydämiä ECHO:lla. Kardiologian osuuden aikana on muutamia seminaareilla tehtäviä pikkutestejä.
Sydänkirurgiassa opiskellaan neljän päivän aikana mm. läppävikojen, vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin kirurgista hoitoa. Leikkauksia pääsi seuraamaan vapaa-ajalla jos halusi.
Verisuonikirurgiassa opiskellaan verenkiertoelimistön sairauksien kirurgista hoitoa neljän päivän aikana. Päivittäin tutkitaan potilaita, perehdytään verisuonten kuvantamiseen ultraäänellä ja opetellaan arvioimaan esim. alaraajojen verenkierron tilaa.

Kurssin lopussa final exam. Exam on arvoltaan 60% kurssiarvosanasta ja pikkutesteistä loput 40%.

Kurssit jatkuvat blokkimuotoisina, eli 10vrk/kurssi, 2vrk tauon jälkeen on mahdollinen kurssin loppukoe ja sen jälkeen alkaa uusi kurssi. 

Endocrinology and Rheumatology

Kurssi oli jaettu kahtia näiden erikoisalojen kesken. Meidän ryhmä aloitti endokrinologialla, jonka jälkeen vaihdettiin reumalle. Endokrinologian osuus oli työläs, joka päivä oli testi avoimin kysymyksin ja kotona ratkottiin palautettavia potilastapauksia. Reumatologiassa meillä ei ollut testejä tai esitelmiä. Molemmissa pääsimme osastolle katsomaan potilaita ja näkemään ja tekemään esim. UÄ-tutkimuksia. Kurssiin kuului laaja endokrinologian esitelmä. Opettajat oli melko tiukkoja mutta myös alansa osaavia. Tentti oli syksyn vaikein.

Psychiatry, Child and Adolescent Psychiatry, Psychotherapy

Kurssi oli jaettu kolmeen osaan, joista aikuispsykiatrialle oli varattu pisin osuus ja psykoterapian osuus oli lyhyin. Kurssin kesto on yhteensä 20vrk. Aikuispsykiatriassa seminaarit oltiin psykiatrisessa sairaalassa, jossa perehdyttiin eri sairauksiin ja psykiatrisen potilaan hoitoon. Näimme päivittäin potilaita. Jokainen piti esitelmän ja ryhmäkoosta riippuen esitelmiä tuli tehtäväksi 1-3. Psykoterapia oli Teamsin välityksellä, tässä tutustuttiin eri terapiamuotoihin ja teorioihin, potilastapauksia käytiin läpi muutamia. Lasten psykiatriassa käytiin läpi lasten erityispiirteet liittyen psykiatrisiin sairauksiin ja osallistuimme osaston järjestämiin liikunta- ja pelihetkiin. Pääsimme myös seuraamaan sairaalakoulun toimintaa. Tentti oli kolmiosainen, jokaisesta osa-alueesta omansa. Psykiatriasta ja lastenpsykiatriasta tehtiin esitelmät. Kurssi oli syksyn laajin.

Nephrology and Urology

Kurssi oli jälleen jaettu puoliksi näiden erikoisalojen kesken. Nefrologian osuus meni Teamsin välityksellä, sillä sairaalassa oli vielä koronaohjeet osastoille, jossa hoidetaan esim. elinsiirtopotilaita. Urologiassa kävimme ensin läpi teoriaa jonka jälkeen pääsimme seuraamaan leikkauksia saliin. Molempien osuuksien jälkeen teimme testit, mutta päivittäistä testaamista ei ollut. Nefrologian ja urologian lopputentti oli kaksiosainen, molemmista yhtä monta kysymystä. Ei kovin vaikea.

Children Diseases and Pediatric Surgery I/II

Kurssilla enemmän aikaa oli varattu lasten infektiotaudeille kuin kirurgialle. Kävimme läpi tyypilliset lasten infektiot ja niiden hoidot sekä tapasimme pieniä potilaita osastolla. Jokainen sai pareittain yhden oman potilaan, jonka tutkimme ja josta pidimme esitelmän koko ryhmälle. Joka toinen päivä oli aiheista testi. Kirurgiassa perehdyimme lasten tyypillisimpiin operatiivisesta hoidettaviin tilanteisiin gastrokirurgian, ortopedian ja urologian näkökulmista. Testejä oli kaksi. Tenttiä ei tästä kurssista vielä ole, sillä se jatkuu vielä keväällä.

Clinical Genetics and Bioinformatics

Perinnöllisyyslääketieteessä ratkoimme potilastapauksia ja palautimme mieleen preklinikassa opittua teoriaa sairauksien periytymisestä. Näimme potilaita ja saimme haastatella vanhempia. Bioinformatiikka sisälsi erilaisia tietokoneella tehtäviä tehtäviä. Palasimme Rstudion ja muiden ohjelmien pariin ja opimme lisää tilastojen tulkitsemisesta. Nämä olivat osaltaan toistoa neljännen vuoden tilastotiedejaksolta. Tästä kurssista ei ollut loppukoetta vaan jokaisen päivän päätteeksi tehtiin testi päivän aiheista ja loppuarvosana muodostui näiden testien keskiarvosta. Yhtäkään poissaoloa ei saanut kurssilla tulla.

Children Diseases and Pediatric Surgery II/II

Kurssi jatkui syksystä ja koostui lasten neurologian, reumatologian, kardiologian, hematologian ja akuuttilääketieteen osuuksista. Kurssilla pääsimme harjoittelemaan mm. lasten elvytystä, akuuttitilanteen hoitoa simulaattorilla ja tutkimaan erilaisia EKG-muutoksia. Neurologian, kardiologian ja hematologian osuuksissa pääsimme tapaamaan pieniä potilaita ja tutkimaan heitä, tämä oli aina positiivista. Reumatologian potilaita emme nähneet. Opettavat lääkärit olivat mukavia ja motivoituneita opettamaan, tosin aikatauluissa oli ajoittain väärinymmärryksiä ja jouduimme odottelemaan, että opettaja ehtii töiltään paikalle. Testejä pidettiin joka toinen päivä kun kyseinen aihealue oli opiskeltu.
Tentti oli laaja ja vaikea, sillä myös syksyn infektiotautien osuudet ja lastenkirurgia olivat mukana – opiskeltavaa riitti.

Clinical Pharmacology, Emergency Medicine

Kurssi oli jaettu kahtia akuuttilääketieteen ja farmakologian kesken. Suurempi osuus oli varattu farmakologialle, jossa palauttelimme mieleen lääkkeiden vaikutusmekanismeja, interaktioita ja eri CYP-entsyymejä sekä muita kolmannelta vuodelta tutuksi tulleita asioita. Erityistä huomiota kiinnitettiin lääkehoidon toteutukseen erilaisilla potilasryhmillä mm. raskaana olevan tai imettävän äidin lääkehoito, maksan- ja/tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavien lääkehoito, vanhusten lääkehoito, kriittisesti sairaan lääkehoito sekä lasten lääkehoito. Kurssilla perehdyttiin myös lääketeollisuuteen ja siihen, miten lääketutkimus on viime vuosina kehittynyt, ja mitkä ovat hyvän tutkimuksen kulmakivet. Farmakologiasta oli kolme itsearvioititestiä, mutta nämä eivät vaikuttaneet lopulliseen arvosanaan.

Vastaavaa akuuttilääketieteen osuutta ei ole aiemmin Vilnan yliopistossa järjestetty. Kurssi koostui äkkikuoleman diagnostiikasta ja erilaisista traumamekanismien opiskelusta. Kävimme läpi esimerkiksi sähköiskupotilaan hoitoa, äkillisen allergisen reaktion saaneen potilaan hoitoa, monitraumapotilaan hoitoa, hukkuneen potilaan ensiapua sekä tutustuimme armeijalääketieteen perusteisiin. Lisäksi perehdyimme laajasti elvytykseen ja triage-toimintaan, niitä harjoittelimme useita kertoja. Perehdyimme myös terrorismin ja luonnonkatastrofien jälkihoitoon. Testit aiheista oli päivittäin, mutta näissä pärjäsi hyvin kun oli valmistautunut.

Kurssin tentti järjestettiin ryhmätyön muodossa. Saimme potilastapauksen, johon oli liitetty tietoa anamneesista, labrakoetuloksista ja kuvantamistuloksista. Tarkoituksena oli saada kasaan potilaan hoitosuunnitelma lääkehoitoineen ja pohtia potilaan hoitoa eri näkökulmista. Nämä tapaukset olivat monimutkaisia ja ryhmätyö hankala, arviointi ei kuitenkaan ollut kovin tiukka.

Critical Care Medicine, Transfusiology and Toxicology

Kurssi keskittyi tehohoitoon ja vaikeasti sairaiden potilaiden hoitoon teho-osastolla. Perehdyimme mm. monitraumapotilaan hoitoon, akuutin ja kroonisen kivun hoitoon, elinvaurioihin ja niiden hoitoon, infektioihin, tehohoitopotilaan ravitsemukseen ja opimme mm. hengityskonehoidon periaatteista. Kävimme monilla teho-osastoilla tutkimassa potilaita, tämä oli erityisen mielenkiintoista. Perehdyimme myös erityistilanteiden hoitoon mm. dialyysipotilaisiin, shokkipotilaiden hoitoon ja opimme nestehoidosta sekä eri verituotteiden siirrosta.

Toksikologian seminaarit pidettiin erillisessä toksikologian keskuksessa. Tällä osuudella keskityimme lääkemyrkytyksiin, kaasumyrkytyksiin, erilaisten eläinten tai kasvien aiheuttamiin myrkytyksiin ja myrkytysten hoitoon. Kuulimme erilaisia potilastapauksia ja opettajien omista kokemuksista, mutta emme valitettavasti nähneet yhtään potilasta.
Kurssin aikana ei pidetty testejä ja tenttikin oli melko helppo.

Medical Ethics, Medical Law, Forensic Medicine

Kurssilla viitenä päivänä perehdyimme oikeuslääketieteeseen, näistä kolme päivää pidimme etänä opettajan toiveesta. Kävimme läpi kuoleman toteamiseen liittyviä seikkoja, kehossa tapahtuvia kuoleman jälkeisiä muutoksia, sekä tilanteita joissa oikeuslääkärin konsultaatio on tarpeen. Opimme tärkeitä asioita kuolintodistuksen kirjoittamisesta. Saimme nähdä erilaisia vammamekanismeja ja pohtia esim. minkälaisella aseella jokin haava oli aiheutettu. Aikatauluista riippuen osa kurssista pääsi seuraamaan ruumiinavausta. Kurssi oli mielenkiintoinen, mutta ajoittain jopa ahdistava.

Lääketieteen etiikkaa opiskelimme opiskelijoiden tekemien esitelmien muodossa. Opiskelijat valitsivat itseään kiinnostavan ja eettisesti hankalan tapauksen josta pitivät esitelmän. Tarkoitus oli herättää mahdollisimman paljon keskustelua yleisön keskuudessa ja lopulta esitelmän ja keskustelun pohjalta kirjoitettiin essee. Esitelmän ja esseen kirjoittaminen oli melko työlästä, muuten kurssi oli helppo.

Lääketieteen lakikurssilla perehdyimme EU-lakeihin ja niiden soveltamiseen lääketieteen saralla. Kurssi oli tylsistyttävä, tokikin tärkeä. Jokainen teki myös lyhyet esitelmät erilaisista hoitovirhetapauksista kotimaissamme ja nämä olivat kurssin mielenkiintoisimpia kuunneltavia.

Lopputentti koostui oikeuslääketieteen osuudesta ja etiikan kysymyksistä, mutta lääketieteen laista ei ollut kokeessa osuutta.

Internal Medicine, Family Medicine, Hematology and Gerontology – 10op

Kurssi oli erittäin laaja ja kaikista kevään kursseista se jota odotin eniten. Sisätautien ja hematologian osuudet olivat kuitenkin valitettava pettymys, sillä hematologia pidettiin kokonaan etänä, joten emme nähneet ollenkaan potilaita ja taasen sisätaudeissa seminaarit olivat lyhyitä ja itseopiskeltavaa jäi paljon. Opettajilla ei löytynyt meille aikaa ja kurssi oli näiden osuuksien osalta surkeasti järjestetty. Toivon mukaan tulevaisuudessa kurssi on parempi, olimmehan me ensimmäinen ryhmä, jolle kurssi järjestettiin nykyisen kaltaisena. Sisätaudeissa kuitenkin positiivista oli se, että keskityimme paljon sairauksien erotusdiagnostiikkaan ja mukaan mahtui myös hyviä seminaareja. Hematologiassa mentiin syvälle monien sairauksien mekanismeihin ja hoitoon, mikä ajoittain tuntui työläältä, mutta samalla mielenkiintoiselta.

Myös geriatria pidettiin etänä, mutta näiden seminaarien aikana saimme kuulla alastaan kiinnostuneita lääkäreitä ja ratkoa useita potilastapauksia. Yleislääketieteen osuus oli myös kohtuullisesti järjestetty ja mielenkiintoinen, tosin potilaita ei taaskaan ollut.
Tästä kurssista ei järjestetty testejä tai palautettavia tehtäviä, mutta geriatriasta ja yleislääketieteestä piti tehdä muutama esitelmä. Lopputentti oli vaikea, mutta arvostelu oli lempeä.

Internship I/II 30op

Koko syksy harkkaa eri osaamisaloilla 30 opintopisteen edestä! Koko semesterin voi viettää Suomessa eri sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Tarkemmat ohjeet tulee yliopistolta ja ne voivat muuttua, eli saat yksityiskohtaisemmat ohjeet vaadituista osaamisaloista ja harjoittelun kestosta kuudennen vuoden lähestyessä. ViSLO auttaa jäseniään etsimään harkkapaikkoja yhteistyökumppaneidensa avulla. Harkan aikana tulee pitää oppimispäiväkirjaa.

Internship II/II 23op

Harkka eri erikoisaloilla jatkuu! Tarkemmat ohjeet saat yliopistolta.

Final thesis preparation (Study field: Medicine) 2op

Pienimuotoinen esseetyyppinen lopputyö. Aiheen saa yliopistolta tai aihetta voi ehdottaa itse.

Final Examination 5op

Kesäkuun alussa on 200 kysymyksen loppukoe kaikista opituista asioista, kesto 3h. Vähintään 101 kysymystä tulee saada vastattua oikein. Kysymykset saa etukäteen, omalle vastuulle jää vastauksien osaaminen. Tämän kokeen läpäistyäsi voit taputtaa itseäsi olalle ja lähteä juhlimaan, olethan juuri valmistunut lääkäriksi!

2024 ja sen jälkeen aloittaneet menevät uuden kurssijärjestyksen mukaisesti. Tästä alta näet alustavan kuvauksen tulevien kurssien sisällöstä. Listaa muokataan vuosittain sitä mukaa kun uuden kurssijärjestyksen aloittaneet opiskelijat etenevät opinnoissaan ja ehtivät täydentämään tietoja. Lista on muodostettu aiempien vuosien kurssien sisällön mukaan, joten tiedot eivät välttämättä ole täysin tarkkoja.

Human Anatomy I/II

Koko syksyn pituinen kurssi jonka toinen osio jatkuu vielä kevään ajan. Syksyn aikana käydään läpi kaikki luut ja nivelet, ligamentit, lihakset, sisäelimet, keskushermosto ja aistielimet. Aihealueet tuntuivat välillä etenevän liiankin nopeasti, sillä tämä kurssi vaatii paljon itsenäistä työskentelyä, kotona asioiden läpi käymistä ja ihan puhdasta asioiden ulkoa opettelua. Seminaareja on pari kertaa viikossa ja etäluentoja kerran viikossa. Seminaareilla jaetaan jokaiselle tutkiskeltavaksi esim. luu tai mallikappale tunnilla käytävästä aihealueesta, niitä pyöritellään ensin itsenäisesti ja sitten opettaja luennoi eri rakenteet ja niiden funktiot. Joillakin seminaareilla mennään ruumishuoneelle haistelemaan formaldehydiä ja katsomaan opitut anatomiset rakenteet kalmoista.

Aihealueiden läpikäynnin jälkeen eli noin kerran kuukaudessa on colloquium ja sen jälkeen hypätään heti seuraavaan aiheeseen. Opiskelun etenemistä seurataan quizeilla. Ensimmäinen quiz on suullinen ja loput kirjoitetaan paperille.

Suullisessa quizissa aiheena on luut. Tämä jännitti monia joten kerron mitä siellä tehdään. Jokainen menee vuorollaan luokan eteen, ottaa pöydältä numerolapun ja antaa sen opettajalle. Opettaja kysyy numeron perusteella muutaman kysymystä luista, esimerkiksi voi pyytää nostamaan pöydältä reisiluun, kertomaan onko se oikeasta vai vasemmasta jalasta sekä nimeämään joitakin alueita. Minua pyydettiin näyttämään reisiluusta tuberositas glutealis, fossa intercondylaris ja trochanterit. Sen jälkeen sain käteen temporal bonen josta piti myös kertoa onko se oikealta vai vasemmalta puolelta ja miksi, sekä nimeämään kaksi opettajan osoittamaa rakennetta (stylomastoid foramen ja carotisten kulkureitti). Tämä voi kuulostaa tosi vaikealta mutta nämä asiat käydään tunnilla läpi ja kun materiaalin on opetellut vielä kotona niin nämä kysymykset ovat suhteellisen helppoja. Jos mokaa, opettaja kysyy toisen rakenteen, ja jos ei osaa vastata oikein mihinkään niin quizin voi uusia seuraavalla tunnilla. 
Jatkossa quizit ovat paperille kirjoitettavia, ja tehtävänä voi olla kertoa esimerkiksi kielen liikuttajalihakset ja polven ojentajalihakset.

Ensimmäinen colloquium jännitti tosi paljon koska ei oikein tiennyt mitä odottaa. Collot tehdään monivalintatenttinä Moodlessa ja meillä ainakin oli 30 kysymystä sekä 50 minuuttia aikaa. Jos ei pääse läpi niin uusinta on usein n. 1-2vk kuluttua.

Human Histology I/II

Histologia on myös koko syksyn pituinen kurssi ja jatkuu vielä kevätsemesterin ajan. Syksyllä käsitellään embryologiaa, epiteelikudos, sidekudos, luu, rusto, veri, lihaskudos ja hermokudos. Luennoilla käydään kudostyyppejä läpi ja kirjaa kannattaa aina lukea eteenpäin luentojen mukaisesti. Seminaareilla kerrataan luennon asiat ja kurkitaan mikroskoopilla kudosnäytteitä. Collot on kerran kuukaudessa aihealueen käsittelyn jälkeen, mutta anatomiasta poiketen histologian colloissa voi mennä miinuspisteitä. Vääristä vastauksista koko koe ei mene miinukselle vaan yksittäinen vastaus voi mennä nollille. Koe on pääosin monivalintaa ja miinuspisteitä annetaan vääristä vastauksista jotta kaikki eivät vain klikkaisi rastia ruutuun jokaiseen vastausvaihtoehtoon ja pääsisi tällä tavoin läpi. Koekysymyksessä voi olla esim. 8 eri vastausvaihtoehtoa mutta vain 2-6 näistä on oikein. Colloissa on 30 kysymystä ja 45 minuuttia aikaa. Kurssi oli mielestäni ihan kiva, lukemista riittää mutta opetus oli mielenkiintoista ja asiat selitettiin hyvin.

Introduction to Medical Studies (First Aid + History of Medicine)

First aid: Tämä kurssi kestää kuukauden ajan, kerran viikossa parisen tuntia putkeen. Seminaareilla käydään läpi maallikkoelvytys sekä elvytys erityistilanteissa kuten sähköiskun jälkeen ja myrkytystapauksissa. Kurssin jälkeen on erittäin helppo monivalintatentti. Seminaarit pidetään kahdella eri sairaalalla joten pientä matkustamista on luvassa. Teamsin välityksellä on neljä luentoa, meillä luennot oli lähinnä yleistä höpinää työstä sairaalassa, muutaman potilastapauksen esittelyä sekä luennoitsijan kuvia mökistään ja koiristaan. Luennoitsijat myös kertoivat lohdutuksia opiskelun alkuun, mieleeni jäi etenkin se, että ”kolme ensimmäistä kuukautta sinusta tuntuu ettet ymmärrä yhtään mitään mistään. Älä huoli, kaikista tuntuu samalta. Sen jälkeen alkaa helpottamaan”.

History of Medicine: Tämä kurssin osio kestää 3kk ajan. Lähitunneilla ja etäluennoilla käydään läpi koko lääketieteen historia alusta nykypäivään saakka. Muun muassa intialainen ja kiinalainen lääketiede, Hippokrates, keskiaikaiset metodit ja erilaisten keksintöjen ajankohdat tulee pintapuolisesti tutuiksi. Kurssin aikana jokaisen tulee tehdä yksi 20min pituinen esitelmä aihealueestaan. Moodlesta löytyy opettajan lista kirjallisuusaiheista ja videoista jotka katsotaan itsenäisesti ennen tuntia ja lista kysymyksiä joihin pitää etsiä vastaukset, kysymysten vastaukset käydään tunneilla läpi. Tämä kurssi jakaa aika paljon mielipiteitä sillä työmäärä on aika suuri jokaviikkoisilla kotitehtävillä ja historian opiskelu voi tuntua vähän turhaltakin. Jos on enemmän kuin yhden lähitunnin poissa, joutuu tekemään esseen kyseisestä aihealueesta. Puolessavälissä kurssia on colloquium joka on onneksi suhteellisen helppo. Final exam on tammikuussa joka sekin on aihealueen laajuuteen nähden erittäin helppo.   

Latin and Professional Language; Latin language

Tällä kurssilla tulee latinan taivutukset ja lääketieteellistä sanastoa mukavasti tutuksi. Taivutusluokkien ja sanojen opiskelun jälkeen on aina pieni koe opituista asioista. Opettaja on ihan huippu ja huumorintajuinen, kurssi oli ehdottomasti yksi kivoimmista!

Latin and Professional Language; Lithuanian language

Sisältö on oikeastaan liettuan kielen ABC, eli opetellaan perussanoja kaupassa/ravintolassa selviämiseen, pientä small talkia liettuaksi sekä joitain sairaaloissa tarvittavia sanoja kuten ”kurkkuni/jalkani on kipeä”. Opettaja meni aika lujaa vauhtia aiheissa eteenpäin ja tunneilla kannattaa varautua siihen että kotiläksyjä keskustellaan paljon ääneen. Kurssi ei ole kovin työläs mutta tarvitsee keskittymistä. Puolivälin jälkeen on yksi koe ja sitten final exam, kokeet tästä ovat onneksi tosi helppoja eikä itse tarvitse muistaa sanastoa juurikaan.

Human Biology

Kurssilla käsitellään kattavasti evoluutiobiologian perusteita etäluentojen ja lähiopetuksen kautta. Etäluentoja on noin 14, ja ne kestävät lähes kaikki 1,5h. Luentojen teemoihin kuuluvat muun muassa antropologia, ontogeneesi, ihmisen kehitysevoluutio, adaptaatio, lisääntyminen, kulttuuri sekä kehon puolustusmekanismit.
Lisäksi kurssiin kuuluu neljä lähiopetuskertaa, joissa opiskelijat pitävät esitelmiä eri evoluutioon liittyvistä aiheista, kuten ravinnon ja sen adaptaation kehityksestä, ylipainosta ja kroonisista sairauksista, allergioista, syövästä ja imetyksestä sekä stressistä ja masennuksesta.
Kurssi päättyy kokeeseen joka on erittäin vaativa. Kysymykset ovat tarkkoja, ja vääristä vastauksista saa miinuspisteitä. 

Psychology, Basics of Professional Communication and Psychosomatics

Kurssi jakaantuu kahteen osaan.

Psychology: Jokaiselle opiskelijalle jaetaan esitelmien aiheet ennen kurssin alkua, ja jokaisen pitää tehdä kurssin aikana yksi esitelmä osoitetusta aiheesta. Esitelmäaiheet tulevat suoraan psykologian oppikirjasta ja koostavat koko koealueen. Aiheita on muun muassa kehityspsykologia, oppiminen, muisti, älykkyys, persoonallisuuden kehitys ja erilaiset psyykkiset sairaudet. Esitelmän tulisi kestää noin 40min ja sen lisäksi tulee keksiä ryhmälle jonkinlaista tuntiaktiviteettia esitelmän aiheeseen liittyen seuraaviksi 40 minuutiksi. Opettaja pitää kaksi etäluentoa mutta muuten ei opeta tunneilla oikeastaan mitään, opetus perustuu opiskelijoiden pitämiin esitelmiin. Ei colloja, kevään lopuksi on loppukoe. Loppukoe perustuu oppikirjaan ja siinä voidaan kysyä yllättävänkin yksityiskohtaisia kysymyksiä erilaisten teorioiden nimistä ja niiden keksijöistä, joten kirjasta kannattaa kerrata ainakin avainsanat ja tärkeimmät teoriat. Kokeessa on 31 kysymystä joista 30 on monivalintaa ja 1 on essee.

Basics of Professional Communication and Psychosomatics: Tässä kurssin osassa opetellaan erilaisten potilaiden kohtaamisen teoriaa ja päästään simuloimaan mm. väkivaltaisen potilaan kohtaamista ja suru-uutisten toimittamista. Lisäksi keskustellaan psykosomatiikasta, eli siitä miten monimuotoisesti mieliala ja stressi voi oireilla ympäri kehoa ja vaikuttaa fyysisten sairauksien puhkeamiseen tai kulkuun. Jokaisella tunnilla on 1-3 lyhyttä esitelmää, jokainen tekee 2 esitelmää kurssin aikana. Loppukokeessa on 35 kysymystä ja se on erittäin helppo, kysymykset ovat luokkaa ”vanhempien väkivaltainen käytös… a) ei vaikuta lapsen kehitykseen b) voi aiheuttaa lapselle pelkotiloja, kiintymyssuhdetraumoja ja epävarmuutta c) on vanhempien oma asia eikä lääkärin tulisi puuttua siihen”.  Kurssiin ei ole oppikirjaa, koealueen kysymyksiin pystyy vastaamaan tuntiesitelmiä kuuntelemalla ja maalaisjärjellä.

Kurssin loppuarvosana koostuu 70-prosenttisesti loppukokeesta, eli 35% psykologian kokeesta ja 35% psykosomatiikan/kommunikaation kokeesta. 20% tulee tunneille osallistumisesta ja tuntiaktiivisuudesta, eli kannattaa viitata ainakin kerran per oppitunti eikä kerryttää turhia poissaoloja. 10% tulee esitelmistä.

Biochemistry

Biokemiassa opetellaan aluksi perusteita aminohapoista, entsyymeistä, hiilihydraateista ja rasvoista sekä niiden muodostamia yhdisteitä ja sidoksia. Sen jälkeen siirrytäänkin erilaisiin kehossa tapahtuviin aineenvaihduntareitteihin, ja opeteltiin sitruunahappokierto, glykolyysi, glukoneogeneesi, pentoosifosfaattireitti, rasvahappokierrot, ureakierto sun muut sekä niiden entsyymit, reaktioaskeleet ja vaihtoehtoiset reitit. Itselläni kemian perusteet oli jo häipynyt muistista kokonaan joten opeteltavaa oli paljon. Kurssissa oli lisäksi myös kaksi labratyöskentelypäivää, joissa opeteltiin pipetointia, katsottiin erilaisten näytteiden käsittelyä ja valmistelua sekä kemiallisia reaktioita ja testattiin sairaalalta saaduista verinäytteistä proteiinipitoisuutta, entsyymipitoisuuksia sekä sokeri- ja kolesterolitasoja.

Etäluentojen jälkeen opiskelijoille jaetaan Moodleen kotitehtävät jotka suuresti suosittelen tekemään ennen seminaaria, sillä kotitehtävät käydään läpi seminaarin aikana ja opettaja saattaa pyytää satunnaisesti eri opiskelijoita vastaamaan kysymyksiin. Kotitehtävät tulevat osittain luennoista, mutta osaan tehtävistä tulee käyttää kirjaa sekä etsiä netistä PubMedin artikkeleita josta vastaukset löytyy. Kotitehtäviä kannattaa myös hyödyntää kokeisiin kerratessa, sillä luennoissa ei käydä kaikkea kokeissa tarvittavaa asiaa läpi. 

Jokaisen seminaarin alussa on kymmenen kysymyksen pikkutesti jossa kysytään edeltävän viikon luennolla käytyjä asioita. Näistä pikkutesteistä saa 0.1p lisäyksen loppuarvosanaan jos niistä saa 5-8 pistettä, ja 0.2p lisäyksen jos saa 9-10. Jos siis vedät aina 9-10 pistettä per pikkutesti, loppuarvosana nousee 2:lla pisteellä.

Kurssissa on kaksi colloa ja yksi loppukoe. Loppukokeeseen ei tarvitse osallistua jos colloista saatu arvosana sekä tunnin alussa olevista pikkukokeista kertynyt pistemäärä ylittää arvosanan 5. Loppukoetta ei kuitenkaan kannata jättää väliin, voit helposti nostaa loppuarvosanaasi todistukseen sen avulla eikä se voi laskea arvosanaasi.

Collot olivat vaikeita ja kysymykset oli muodostettu pitkiksi ja vaikealukuisiksi ja useimmilla loppuikin aika kesken. Tästä annetun palautteen perusteella opettajat muokkasivat loppukokeen paljon selkeämmäksi ja helpommaksi ja lisäsivät runsaasti aikaa kokeen tekemiseen. Oletettavasti tulevina vuosina colloissa on selkeämmät kysymykset ja enemmän aikaa collon tekemiseen. Colloissa ja loppukokeessa on 40 kysymystä per koe. Toisessa collossa ja loppukokeessa sai käyttää Metabolic Pathways -kaavaketta, josta pystyi kurkkimaan reaktioita, mutta pelkästään kaavaketta kurkkimalla pystyy keräämään vain muutaman pisteen, joten ulkoa opettelu ja asioiden ymmärtäminen on tärkeintä. Tämä kurssi vaatii paljon itsenäistä opiskelua.

Formation of Nursing Practical Skills

Kurssin keskeisenä tavoitteena on oppia ymmärtämään sairaanhoitotyötä sekä yleisimpiä toimintaperiaatteita sairaalaympäristössä. Kurssiin kuuluu 4 seminaaria, luentoja sekä vajaan viikon mittainen harjoittelu sairaalassa sairaanhoitajan johdolla. 
Harjoittelun voi suorittaa joko Vilnassa koulun osoittamassa sairaalassa tai sitten vaihtoehtoisesti Suomessa. Osa opiskelijoista on suorittanut harjoittelun amanuenssuurina mikä on myös mahdollista, mutta hankala järjestää.   
Suomen lääkiksissä ei ole vastaavaa kurssia minkä vuoksi moni paikka ei mielellään järjestä tämän kaltaista amanuenssuuria tai edes harjoittelua. Harjoittelupaikkaa kannattaakin alkaa tiedustella hyvissä ajoin ja varautua siihen, että ei pääse juuri oman kotipaikkakunnan terveydenhoitopiiriin vaan joutuu lähtemään sinne mistä paikkaa tarjotaan. 

Seminaareilla keskitytään yleisimpiin sairaanhoidon aiheisiin kuten aseptiikkaan, ennaltaehkäisevään sairaanhoitoon ja henkilökohtaisen hygienian huoltoon. Kurssilla käydään myös läpi mitä tulisi ottaa huomioon hoidettaessa eri ikäisiä/kokoisia/kulttuuritaustaisia ja sairauden vakavuudeltaan eroavia henkilöitä. 
Kurssilla opetellaan myös muutamia sairaanhoitoon kuuluvia toimenpiteitä kuten erilaisten pistosten antamista, verikokeen ottamista, sekä kanyylin ja nenämahaletkun laittamista. 

Arvosanaan vaikuttaa harjoittelusta saatu arvio sekä kirjallinen- että käytännön koe. Kirjallisessa kokeessa arvioidaan luennoilla ja seminaareilla käytyjä asioita, ja mikäli seminaareilla on ollut hyvin hereillä, ei välttämättä tarvitse juurikaan erikseen opiskella kokeeseen. Käytännön kokeessa pitää suorittaa yksi toimenpide joka on käyty läpi seminaareilla. Toimenpide arvotaan jokaiselle erikseen.
Koska kurssilla on vain 4 seminaaria ja 2 koetta, on kurssin työmäärä hyvin kohtuullinen. 

Human Anatomy II/II

Tällä semesterillä siirryttiin opiskelemaan tietyt kehon alueet kerrallaan. Ensimmäiseksi käytiin trunk region, toisena head & neck, kolmantena limbs. Luennoilla opetetaan alueiden valtimot, laskimot ja hermotukset. Itsenäisesti tulee kerrata aiemmalla semesterillä opiskellut asiat kuten kyseisen alueen luut, lihakset ja elimet. Jokaisen alueen läpikäymisen jälkeen on collo, eli keväällä on 3 colloa ja yksi loppukoe.

Luennot olivat hirmuisen pitkiä ja jokseenkin epäselviä joten vaihtoehtoisia opiskelumateriaaleja tuli käytettyä paljon. Colloissa on 20 kysymystä joista osa on luentomateriaalista, osa aiemmalla semesterillä opiskelluista asioista ja osa luennoilla kerrotuista tutkimustuloksista. Tutkimustuloksia ei ole sisällytetty luentojen handoutteihin, joten luentovideoita pitää kurkkia ainakin sen verran että näkee mistä tutkimuksista professori puhuu ja mitkä ovat tutkimusten pääpointit.  
Meidän ryhmällä anatomian tunnit olivat outoihin aikoihin, joten opettajan kanssa sovittiin että osa seminaareista pidetään etänä. Kalmoja tutkimaan mentäessä tunnit olivat tietty lähitunteja. Aiemmalla semesterillä pidettiin quizzeja joidenkin tuntien alussa, mutta niitä ei ollut enää keväällä joten opiskelutahti tuntui kevyemmältä.

Loppukokeessa on 60 kysymystä ja 2h aikaa, vessassa saa käydä. Loppukokeeseen tulee kaikki kahden semesterin aikana opetetut asiat, joten asioiden huolellinen opiskelu ja kertaus on tarpeellista koko vuoden ajan. Loppukoe tuntui kuitenkin mukavan selkeältä, aika riitti hyvin ja kysymykset eivät olleet turhaa pilkunviilausta.
Vinkki: ennen jokaista colloa on ”trial colloquium” Moodlessa jolla voi testata omaa osaamistasoaan jos haluaa. Siinä on vanhoja koekysymyksiä, ja trialin kysymyksistä osa tulee loppukokeeseen. Kannattaa siis käydä ainakin vilkaisemassa!

Human Histology II/II

Histologian kurssin toisessa osiossa käydään läpi eri elinten histologiaa. Silmä, korva, hengitystiet, ruoansulatuselimistö, immuunijärjestelmä, sydän- ja verenkiertoelimistö, virtsa- ja sukupuolielimet ja endokriininen järjestelmä tulee tutuiksi. Seminaareilla tutkitaan mikroskoopilla näytteitä ja käydään luentojen asioita läpi, kuten aiemmallakin semesterillä. Varsinaisia quizzeja ei enää ole, opettajat voivat pitää pistokokeita mutta niistä ei tule arvosanaa. Colloja on kolme, 30 kysymystä ja 45 minuuttia aikaa, ja vääristä vastauksista kysymys voi mennä nollille.

Semesterin lopussa on lisäksi practical colloquium jossa on 30 kuvaa. Kuvat voivat olla mistä tahansa vuoden aikana käydyistä histologisista näytteistä, practicaliin voi harjoitella Moodlen ”histological specimens”-kuvien avulla. Kuvasta tulee tunnistaa elin ja nimetä elimen eri osioita tai kudostyyppejä. Monet jännittävät practicalia mutta kuvista tunnistaminen on useimpien mielestä ollut paljon helpompaa kuin olisi luullut.

Kurssi päättyy final examiin jossa on 50 kysymystä ja 80 minuuttia aikaa. Monilla loppui aika ennen kuin ehti vastaamaan kaikkiin kysymyksiin. Final examiin tulee kaikki vuoden aikana opetetut aiheet, jokaisesta aiheesta 1-2 kysymystä. Vääristä vastauksista menee jälleen miinuksia, eli kysymys voi mennä nollille. Monivalinnoissa kannattaa siis raksia vain ne joista on varma! Loppukokeessa on teoriakysymyksiä sekä piirrettyjä-/havainnollistamiskuvia joista tulee nimeämiskysymyksiä, mutta kokeessa ei ole oikeiden histologisten näytteiden kuvia. Suosittelen tekemään koko vuoden ajan muistiinpanoja opituista aiheista jotta loppukokeeseen kertaaminen sujuisi helpommin.

Human Physiology I/II

Fysiologian kurssin ensimmäinen osio alkaa! Fysiologiassa opetellaan miten ihmisen keho oikeastaan toimiikaan.

Fysiologiasta on kaksi colloquiumia, 30-35 kysymystä ja 40 minuuttia aikaa. Aika riittää hyvin, monet ovat jo 20 minuutin jälkeen valmiita. Fysiologiassa on varsin vähän lähitunteja. Opiskelussa hyödynnetään Pearson labworkia jossa tehdään fysiologian interaktiivisia tehtäviä etänä. Pearson-tehtävät tulee olla suoritettuina ennen colloja. Collojen kysymykset tulevat osittain Pearsonin tehtävistä, joten kannattaa kirjoittaa muistiinpanoja uusista termeistä.

Luennot ladataan Moodleen ryppäinä, niitä on hyvin monta ja luennot kestävät vaihdellen 8-45min. Niitä ei kannata katsoa heti semesterin alussa vaan vasta lähempänä colloja. Ensimmäisenä aiheena on neurofysiologia, käydään mm. lihasten toimintaa, aktiopotentiaaleja, synapseja, refleksejä, aivojen eri alueiden toimintoja, muistia ja kielen kehitystä läpi. Yhdellä seminaareista päästään naputtelemaan kurssikavereita refleksivasaralla. Neurofysiologian collon jälkeen aiheeksi vaihtuu hormonit, munuaisten toiminta, ruoansulatusjärjestelmän toiminta, metabolismi ja ravintoaineet. Tämän jälkeen on taas uusi collo. Hormoneista tehdään pienryhmässä esitelmiä. Pearson-tehtävien lisäksi tulee kotitehtävälomake johon mm. lasketaan omaa basal metabolic ratea ja erilaisten aktiviteettien vaikutusta kalorinkulutukseen.

Fysiologian collot ovat helppoja verrattuna aihealueiden laajuuteen. Seminaareilla voidaan käydä asioita yksityiskohtaisesti läpi, mutta collokysymykset ovat enemmän suurpiirteistä kokonaisuuksien hahmottamista.
Loppukoetta ei vielä kurssin ensimmäisen osion aikana ole, se tulee seuraavalla semesterillä.   

Valinnaiset kurssit/General Education Modules

Vilnan yliopiston lääketieteellisen koulutusohjelmaan kuuluu 3 kurssia vapaasti valittavia kursseja eri tiedekunnista. Tarkoituksena on että kurssit lisäisivät yleissivistystä ja eivät näin ollen liittyisi lääketieteeseen. Jos sinulla on aiempia korkeakouluopintoja, nämä valinnaiset kurssit voi hakea hyväksiluetuiksi. Voit vaihtoehtoisesti myös suorittaa ne jonkin Suomen avoimen yliopiston kautta etänä.

Kurssit sijoittuvat ensimmäisen, toisen ja neljännen vuoden kevätlukukaudelle. Kurssien käytännöt, arviointiperusteet ja työkuorma vaihtelevat suuresti eri kurssien välillä. Yleisesti ottaen kurssit eivät ole niitä työläimpiä, mutta kuten sanottu, kursseissa on eroja. Osa kursseista suoritetaan etänä, osa lähiopetuksena.
Osa kursseista noudattaa perinteistä kurssirakennetta jossa osaaminen arvioidaan collojen, esitelmien tai projektien perusteella. Toisilla kursseilla ei välttämättä ole yhtäkään pakollista colloa, mutta sen sijaan osaamista arvioidaan viikoittaisten palautusten perusteella.

Esimerkki: Communication Psychology

Valitsin Communication Psychology -kurssin ensimmäiseksi valinnaiseksi kurssikseni ykkösen keväällä. Kurssi toteutettiin täysin etänä. Kurssi piti sisällään viikoittaisen luennon johon osallistuminen oli vapaaehtoista, mutta kuitenkin suositeltavaa koetta varten. Yksi pari-/ryhmäesitelmä tuli jokaiselle opiskelijalle. Joka toinen viikko oli etäseminaari jossa käydään läpi vain esitelmiä, ja kurssin lopuksi oli lyhyehkö loppukoe. Koin kurssin olevan työmäärältään sopiva kiireisen ykkösen kevään keskelle.

Kurssin opettaja on todella miellyttävä ja alansa osaava, joka teki kurssista erittäin kiinnostavan. Ohjeistus on selkeää, vaikka esimerkiksi esitelmän tekoon saa aika vapaat kädet. Kurssi on mielestäni erittäin hyödyllinen lääketieteen opiskelijan kannalta, koska siinä käsitellään ja opetellaan ymmärtämään kommunikointia eri näkökulmista, esimerkiksi kuinka nonverbaalinen viestintä toimii ja voi olla joissakin tilanteissa tärkeämpää kuin verbaalinen viestintä.

General Microbiology and Immunology

Kyseisellä kurssilla on yhdistettynä immunologia sekä mikrobiologia erillisinä aineina, joista on myöskin collot erikseen (mikrobiologiasta 2 colloa, immunologiasta 1 collo sekä kurssin päätteeksi loppukoe). Lisäksi mikrobiologiasta on yksi suullinen laboratoriokoe jossa sattumanvaraisesti jaetaan jokaiselle oppilaalle yksi seminaareilla tehty laboratoriotyö.

Ensimmäiset opintoviikot opiskellaan pelkästään mikrobiologiaa ja viimeiset 2 opintoviikkoa käytetään immunologiaan. Kurssiin kuuluu viikoittaiset seminaarit ja luennot.
Mikrobiologiassa tarkoituksena on oppia mikro-organismien rakenne, fysiologia ja genetiikka sekä niiden oikeaoppinen luokittelu.  Lisäksi kurssilla opiskellaan miten mikro-organismit vaikuttavat ihmiseen. 
Immunologiassa pyritään oppimaan immuunipuolustuksen keskeisimmät mekanismit sekä niiden merkitys sairauksien synnyssä.

Kurssi oli kohtalaisen työläs mikrobiologian osalta, sillä viikoittaiset seminaarit vaativat hyvää pohjatyötä, jotta laboratoriotunnit sujuisivat mahdollisimman mutkattomasti. 
Immunologia oli haastava siinä mielessä, ettei opetusta ollut kuin kahden seminaarin verran. Tästä syystä immunologian osuus kurssista jää pitkälti oppilaan omalle vastuulle.

Human Physiology II/II

Kurssi jatkuu ensimmäiseltä vuosikurssilta, uusina aiheina käsitellään hengityselimistön sekä sydän- ja verisuonielimistön toimintaa. 

Työkuormaltaan kurssi on edelleen suhteellisen kevyt verrattuna aiheen tärkeyteen. Kurssi koostuu seminaareista, laboratorioworkshopeista sekä luennoista. Tämän lukukauden kurssilla on tiedossa kuitenkin enemmän laboratoriotöitä ja seminaareja kuin aikaisemmalla lukukaudella.
Arviointiperusteet ovat samat kuin aikaisemminkin eli 3 colloa ja Pearson labwork -tehtävät. Colloihin pystyy hyvin valmistautumaan katsomalla pelkät luennot. Kurssi päättyy loppukokeeseen.

Human Genetics

Etäluennoilla käydään kattavasti genetiikan perusteita. Genetiikassa oli 4 lähituntia joissa perehdyttiin esim. karyogrammeihin. Genetiikasta on colloquium, ja haluan varoittaa, että opettaja kysyy nippelitietoja ja muotoilee kysymykset erittäin vaikeasti. Jos ymmärtää ensimmäisen ja viimeisen sanan kysymyksestä, on jo voiton puolella. Suurin osa kurssista pyöri etäluennoilla. Kurssin kokeet ovat vaikeampia kuin luennoilla opetetut asiat, joten älä murehdi vaikka kokeen arvosana ei vastaa opiskelusi määrää.

Pathology I/II

Patologian kurssi on opintopisteisiinsä nähden kovin haastava ja työläs. Se jaetaan kahteen osaan; patoanatomiaan- ja fysiologiaan, joista molemmista on erilliset viikoittaiset seminaarit.
Opiskeltavat aihealueet ovat hyvin laajoja ja samalla spesifejä, jonka vuoksi colloihin opiskelu vaatii paljon aikaa ja energiaa. Toisaalta helpottavana tekijänä on, ettei colloista välttämättä tarvitse saada arvosanaksi 5/10. Tämä johtuu siitä, että kevätlukukaudella suoritetuista 2 collosta pitää saada yhteisprosenttimääräksi 70%, sadan prosentin sijaan.
Kurssi jatkuu seuraavalla semesterillä.

Pharmacology I/II

Kurssi on hyvin laaja ja työläs, mutta sitäkin kiinnostavampi. Vihdoin opiskelijat pääsevät oppimaan erilaisista lääkkeistä, niiden käyttötarkoituksista ja toimintamekanismeista.
Kurssiin sisältyy 2 colloa ja muutama pikkutesti, jotka suoritetaan etänä. Myös seminaarit pidetään etänä.
Kurssi jatkuu seuraavalla semesterillä.

Propadeutics of Internal Diseases I/II

Propadeutics of Internal diseases on ikään kuin johdantokurssi sisätauteihin. Tämä kyseinen kurssi on ensimmäinen kurssi jossa potilaan kliinisen tutkimisen harjoittelu tulee ajankohtaiseksi. Ensimmäisellä lukukaudella opiskellaan anamneesin tekoa sekä tutustutaan tyypillisimpiin sydän-, hengitystie-, endokrinologisiin- ja ruuansulatuselimistön sairauksiin. 

Kurssi koostuu viikoittaisista seminaareista ja luennoista. Seminaarit järjestetään pienryhmissä eri sairaaloissa. Seminaarien sisältö vaihtelee hieman opettajan mukaan. Joidenkin pienryhmien opettaja vie opiskelijat viikoittain tapaamaan potilaita ja harjoittelemaan potilaiden tutkimista. Toisilla pienryhmillä taas potilastapaamiset ovat olleet hyvinkin vähäisiä. 
Kurssin arviointi perustuu 3 colloon sekä yhteen EKG-kokeeseen. Kurssi on melko työllistävä sillä aihepiiri jokaiseen colloon on aika laaja. Lisäksi EKG-koe vaatii useammalta opiskelijalta paljon perehtymistä mikäli aiempaa kokemusta aiheesta ei ole.

Public Health and Health Management

Public Health -kurssilla käydään läpi väestön terveydentilaan vaikuttavia asioita sekä keskeisimpiä haasteita.

Kurssina se on hyvin sekava ja työläs. Kurssia opettaa noin 8 eri opettajaa mikä omalla tavallaan sekoittaa aikatauluja ja deadlineja. Jokaisella seminaarilla on eri opettaja ja osa opettajista vaatii esitelmän jokaiselle omalle seminaarilleen. Monesti esitelmien aiheet olivat hieman epäselviä sekä oppilaille että opettajille, mutta ilmeisesti tärkeintä on, että esitelmä on tehty edes jostain kurssiin liittyvästä aiheesta.

Kurssi arvioidaan kolmen collon, loppukokeen, ja ryhmätutkielman perusteella. Myös collojen aiheet saattavat vaihdella ennalta annetusta informaatiosta. Kysymykset saattavat kuitenkin olla pitkälti samoja kaikissa kolmessa collossa. 
Ryhmätutkielman aiheen saa päättää itse tai sitten voi käyttää valmiiksi annettuja aiheita. Tutkielman tulisi olla akateemisesti oikein tehty ja pituudeltaan vähintään 10 sivua. 

Applied Anatomy, Fundamentals of Radiology

Kurssilla on jaettu kahteen osaan; applied anatomy ja radiology, jolloin molemmista on omat viikoittaiset seminaarinsa.
Kurssin aikana on suoritettava 3 colloa applied anatomysta ja 1 collo radiologiasta, mutta siitä ei tule loppukoetta.
Applied anatomian osiossa opiskellaan anatomiaa diagnoosin määrittämisen näkökulmasta. Osa ryhmistä pääsi ruumishuoneelle katsomaan kalmoja.
Radiologian seminaarit pidetään sairaalassa, jossa oppilaat pääsevät näkemään muun muassa erilaisia kuvantamismenetelmiä. Tämä osuus kurssista on eräänlainen pintaraapaisu radiologiaan eikä vaadi osaltaan suurta työpanosta.

Introduction to Research in Medicine and Evidence-based Medicine

Uusi kurssi, sisällöstä ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Medical Microbiology

Tämä kurssi muistuttaa aiemman lukukauden General Microbiology -kurssia, mutta tällä kertaa lääketieteellisessä mielessä. Kurssilla opiskellaan muun muassa erilaisia mikrobeita, niiden tutkimusmenetelmiä, patogeneesiä ja ennaltaehkäisyä. Seminaarit toteutetaan samalla tavoin laboratoriossa kuten aiemmalla lukukaudella.
Kurssin aikana suoritetaan 2 colloa ja loppukoe.

Pathology II/II

Jatkoa edellisen semesterin kurssille. Sisältää 17 seminaaria, kestää noin 9vk ajan. Patofysiologian seminaarit järjestetään koululla, patoanatomia etänä Teamsin välityksellä.

Patofysiologiassa on 10 kysymyksen quizit aina seminaarien alussa, niitä ei suuremmin tarvitse stressata. Kaikki patologian opettajat eivät välttämättä pidä näin paljon quizeja. Lisäksi kurssiin sisältyy kaksi colloa. Molemmista colloista on saatava yhteensä 70% oikein, eli riittää jos toisesta collosta saa 35% ja toisesta samat 35% oikein, kuitenkin olisi suositeltavaa saada yli 50%, sillä kurssin loppuarvosanan täytyy olla yli 50% (eli 35% colloista = loppukokeen arvosanan täytyy olla reilusti enemmän kuin 50%, jotta keskiarvoksi tulisi 50%). Viime kevään ja tämän syksyn colloista valitaan kolme parasta ja niiden keskiarvosta muodostuu arvosana. Kurssissa on 120 kysymyksen loppukoe marraskuun puolessavälissä.

Kurssilla syvennetään aiempaa fysiologian osaamista sekä histologian (patoanatomian) tuntemusta. Seminaarien aikana opiskelijoille jaettiin potilastapauksia joihin perehdyttiin yhdessä. Seminaarien jälkeen opiskelijoiden tuli kertoa lyhyesti Moodlessa opitut sekä haastavalta tuntuneet asiat.

Pharmacology II/II

Kestoltaan 10 seminaaria, toteutetaan etänä. Kaksi quizia ja kaksi colloa. Loppukokeessa on 40 monivalintakysymystä ja 10 avointa kysymystä.

Tämä on toinen haastava kurssi patologian lisäksi.  Jatkoa aiemman semesterin vastaavalle kurssille. Tällä lukukaudella keskitytään enemmän sairauksiin sekä niihin käytettäviin lääkkeisiin ja lääkkeiden toimintamekanismeihin. Selkeästi enemmän opeteltavaa verrattuna edelliseen lukukauteen. Lisäksi on tuuripeliä minkä kurssin kanssa farmakologian joudut suorittamaan, esimerkiksi patologian ja farmakologian kombinaatio on todella brutaali. Myös yksinään kurssi on todella haastava ja henkilökohtaisesti en ole joutunut näkemään näin paljon vaivaa minkään kurssin eteen.

Propadeutics of Internal Diseases II/II

Johdatus sisätauteihin ja potilastyöhön.
Kurssi sisältää 3 colloa propadeutiikasta, sekä viimeiseksi loppukoe. Lisäksi kurssin aikana suoritetaan erillinen EKG-tulkintakoe, practical exam sekä kirjoitetaan ennalta annetusta potilaasta case history.  Kuten sanottu, kurssilla tutustutaan potilastyöhön, jolloin opiskelijat pääsevät harjoittelemaan potilaan haastattelua ja tutkimista, esimerkiksi auskultointia ja palpointia.

Valinnaiset kurssit

Vilnan yliopiston lääketieteellisen koulutusohjelmaan kuuluu 3 kurssia vapaasti valittavia kursseja eri tiedekunnista. Tarkoituksena on että kurssit lisäisivät yleissivistystä ja eivät näin ollen liittyisi lääketieteeseen. Jos sinulla on aiempia korkeakouluopintoja, nämä valinnaiset kurssit voi hakea hyväksiluetuiksi.

Kurssit sijoittuvat ensimmäisen vuoden kevätlukukaudelle sekä toisen vuoden syys- ja kevätlukukaudelle. Kurssien käytännöt, arviointiperusteet ja työkuorma vaihtelevat suuresti eri kurssien välillä. Yleisesti ottaen kurssit eivät ole niitä työläimpiä, mutta kuten sanottu, kursseissa on eroja. Osa kursseista suoritetaan etänä, osa lähiopetuksena.
Osa kursseista noudattaa perinteistä kurssirakennetta jossa osaaminen arvioidaan collojen, esitelmien tai projektien perusteella. Toisilla kursseilla ei välttämättä ole yhtäkään pakollista colloa, mutta sen sijaan osaamista arvioidaan viikoittaisten palautusten perusteella.

Esimerkki: Filosofia

Valitsin filosofian kurssin toisen vuoden syyslukukaudelle, mikä oli hyvä valinta, sillä kurssi oli työläs ja kakkosvuoden syyslukukausi on kevyempi kuin kevätlukukausi. Kurssilla ei ollut pakollista koetta mutta sen sijaan kurssilla täytyi pitää viikoittain esitelmä. Esitelmät sai tehdä ryhmässä tai yksin.

Filosofiassa positiivista on, että asioita pystyy päättelemään itse, mikä oli mukavaa vaihtelua kirjasta pänttäämiselle. Toisaalta välillä luettavaa oli yllinkyllin, jotta esitelmän sai kursittua kasaan, mikä oli välillä hyvinkin aikaavievää. 

Abdominal surgery

Opiskelijat pääsevät useampaan kertaan seuraamaan leikkaussaliin erilaisia vatsaelinkirurgisia toimenpiteitä. Muutama innostunut opiskelija pääsi myös avustamaan leikkauksessa. Kurssin aikana suoritetaan muutama tuntitesti. Kysymykset ovat aika vaikeita ja välillä tuntui, että itse opettajatkaan eivät tienneet oikeita vastauksia. Nämä kysymykset olivat siis itse kurssin vastuuprofessorin tekemiä. Yleisesti opettajat olivat tosi mukavia ja ottivat huomioon opiskelijoiden toiveet kurssin sisällöstä seminaareissa.

General surgery + Anesthesiology

Yleiskirurgiasta 5 seminaaria, anestesiologiasta 5 seminaaria. Tunnit järjestetään eri sairaaloilla.
Opettajasta riippuen seminaarien alussa saattaa olla 10 kysymyksen quizeja päivän aiheesta. Ei colloja.
Loppukokeessa on general surgerysta 60 kysymystä, ja tauon jälkeen anesthesiologiasta 60 kysymystä. Molemmissa kokeissa kysymykset ovat todella haastavia eivätkä juuri ollenkaan vastaa annettua materiaalia, mutta lähes kaikki pääsevät läpi. Loppunumero määräytyy quizien arvosanoista, esitelmästä sekä molemmista loppukoenumeroista. Seminaareille tarvitaan mukaan lääkärintakki ja sairaalakengät.

Yleiskirurgiassa käytiin nimensä mukaisesti aiheen perusteet sekä päästiin muutamia kertoja katsomaan leikkauksia leikkaussaliin. Jotkut ryhmät pääsivät harjoittelemaan myös ompelemista ja solmujen tekoa. Anestesiologiassa käytiin katsomassa potilaita saattohoito-osastolla sekä tehohoito-osastolla.

General Pediatrics and Neonatology

Neonatalogiassa opettelimme esimerkiksi vauvan normaalit vs. epänormaalit refleksit, vauvan ruokavaliota ja miten kiinteisiin ruokiin tutustuttaminen tehdään. Harjoittelimme nukeilla vauvan elvytystä sekä intubointia. Pääsimme useaan kertaan katsomaan vauvoja osastolle ja testaamaan erilaisia refleksejä. Teimme myös kurssilla pienimuotoiset esitelmät. Jokaisella seminaarilla oli myös pikkutestit.

Pediatriassa keskityimme siihen kuinka tutkitaan lapsen neurologista statusta erilaisin testein. Pääsimme katsomaan potilaita ja haastattelemaan heitä. Lopuksi oli näyttökoe, johon mentiin 2-3 hengen porukoissa. Ryhmälle annettiin potilas ja tarkoitus oli haastatella sekä keksiä mahdollinen diagnoosi. Opettaja tuli tietyn ajan kuluttua kysymään mitä olemme saaneet selville. Sen jälkeen opettaja pyysi näyttämään esimerkiksi sydämen auskultointia sekä imusolmukkeiden sijainnit. Opiskelijan oli osattava myös nimetä paikat. Näytöstä tuli arvosana. Lapsipotilaiden oireet, löydökset ja hoito voivat vaihdella saman erikoisalan aikuisiin verrattuna. Tällä kurssilla opettajat odottavat opiskelijoilta aktiivisuutta ja rohkeutta potilaskontakteissa. Tapasimme joka seminaari vähintään yhden potilaan. Mainittakoon myös kurssilla tehtävä case report. Jokainen opiskelija saa oman potilaan, jonka pohjalta case report kirjoitetaan. Tämä tehtävä muodostaa 20% loppuarvosanasta.

Infectious Diseases and Dermatovenerology I/II

Kurssin aikana käymme läpi erilaisia patogeenejä, mitä ne aiheuttavat ja kuinka erotella eri tauteja kliinisten oireiden sekä laboratoriotulosten perusteella. Tällä kurssilla teimme myös pienimuotoiset esitelmät. Paperilla tehtäviä pikkukokeita oli kolme, joista osa kysymyksistä oli avoimia. Emme päässeet käymään katsomaan potilaita, mutta muuten kurssi oli mielenkiintoinen ja opettajat hyviä.

Pulmonology

10 seminaarin kurssi. Järjestetään sairaalalla. Seminaareille tarvitaan mukaan lääkärintakki, sairaalakengät ja stetoskooppi.

Kävimme läpi eri keuhkosairauksia ja esim. kuinka spirometriatulosten mukaan voidaan päätellä eri keuhkosairauksia. Joka seminaarilla oli tietty aiheensa, esimerkiksi COPD, joten kävimme haastattelemassa potilaita ja kuuntelemassa heidän keuhkojaan. Tämän jälkeen opettaja piti esitelmän kyseisestä aiheesta. Kaiken kaikkiaan rento kurssi.

Radiology

Kesto 10 seminaaria, järjestetään sairaalalla. Ei colloja. Loppukokeessa 60 kysymystä. Seminaareille lääkärintakki mukaan.

Tämä radiologian kurssi muistuttaa paljon kakkosvuoden radiologian perusteiden kurssia, mutta tässä mennään hieman syvemmälle. Seminaarien aikana aiheena oli esimerkiksi keuhkosairaudet, jolloin katsoimme miltä erilaiset keuhkosairaudet näyttävät eri kuvantamismenetelmillä. Opettajat haastoivat oppilaita ajattelemaan mitä kuvantamismenetelmää on järkevin käyttää missäkin tilanteessa. Pääsimme katsomaan erilaisia kuvantamislaitteita ja pääsimme myös harjoittelemaan ultraamista toisillamme. Rento kurssi, mutta opettajia oli todella vaikea saada sähköpostitse kiinni. Myös luokkahuoneiden löytäminen oli todella haastavaa.

Cardiology

Kardiologia sisältää 13 seminaaria. Kurssilla opiskellaan sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja potilaita tutkitaan lähes päivittäin. Jotkin ryhmät pääsivät mm. tutkimaan toisten ryhmäläistensä sydämiä ECHO:lla. Kardiologian osuuden aikana on muutamia seminaareilla tehtäviä pikkutestejä.

Children’s Diseases

Kävimme läpi tyypilliset lasten infektiot ja niiden hoidot sekä tapasimme pieniä potilaita osastolla. Jokainen sai pareittain yhden oman potilaan, jonka tutkimme ja josta pidimme esitelmän koko ryhmälle. Joka toinen päivä oli aiheista testi. Tenttiä ei tästä kurssista vielä ole, sillä se jatkuu vielä seuraavalla semesterillä.

Gastroenterology

Intensiivinen kurssi kokonaisuudessaan. Seminaareihin on varattu aikaa 4 tuntia, joista puolet itseopiskeluaikaa ja loppuosa seminaaria sairaalalla. Pidin erityisesti Godan pitämistä seminaareista. Suosittelen etukäteen valmistautumista seminaareihin jotta niistä saisi täyden hyödyn irti. Asiasisältöä on paljon, joten kaikkea ei pysty sisäistämään kahden tunnin kontaktiopetuksessa. Tapasimme myös potilaita ja harjoittelimme ultraäänen käyttöä. Kurssin lopuksi järjestetään sadan kysymyksen koe. Kurssikokonaisuuteen kuuluu myös case report.

Infectious diseases (5 päivää) and dermatovenerology (5 päivää) II/II

Infectious diseases – Jatkoa infektiotautien kurssiin. Infektio-osio on pitkälti samantyylinen kuin edellisellä lukuvuodella. Kurssi on teoriapainotteinen ja koostuu neljän tunnin päivittäisistä seminaareista. Osa opettajista pitää seminaarit luentopainotteisina, mutta myös muutama potilaskontakti mahtui mukaan. Kurssilla käydään laajasti läpi infektiotaudit, niiden ehkäisy, oireet, diagnosointi ja hoito. Meillä arviointi perustui kumulatiiviseen loppuarvosanaan.

Dermatovenerology – Ihotautien perusteita ja sukupuolitauteja. Opettaja pyrki parhaansa mukaan tuomaan käytäntöä opetukseen teoriaopetuksen lisäksi. Pääsimme pareittain seuraamaan yksikön lääkäreiden työskentelyä ja tapaamaan potilaita. Lyhykäisyydessään kurssilla käytiin läpi yleisimmät ihosairaudet, niiden tunnistaminen ja hoito. Tämän kurssin jälkeen katselet ihosi luomia ihan eri silmin. Seminaarit aloitettiin tuntitesteillä, joilla oli prosentuaalinen osuus loppuarvosanasta.

Ophthalmology

Tällä kurssilla tutustutaan erilaisiin silmäsairauksiin ja niiden hoitoon. Pääsimme muutaman kerran katsomaan myös potilaita. Tutustuimme erilaisiin laitteisiin joita pääsimme kokeilemaan toisillamme. Kurssi kuitenkin sisälsi todella paljon esitelmien tekoa, joista iso miinus. Kaikkia esitelmiä ei edes pidetty, joten ei tiennyt onko tehnyt esitelmän turhaan vai ei. Loppukokeeseen opiskeltava materiaali oli myös hieman heikosti toteutettu. Kurssin päätyttyä oli loppukoe, joka sisälsi 30 kysymystä.

Pediatric surgery

Kirurgiassa perehdyimme lasten tyypillisimpiin operatiivisesta hoidettaviin tilanteisiin gastrokirurgian, ortopedian ja urologian näkökulmista.

Pulmonology, Allergology and Clinical Immunology, Tuberculosis

Kurssilla syvennytään lisää keuhkotauteihin ja tuberkuloosiin. Allergologiassa ja immunologiassa pääsimme tekemään toisillemme ihopistokokeita sekä muita erilaisia allergiatestejä. Opimme myös erottelemaan, onko ihottuman aiheuttaja allerginen reaktio vai jokin muu. Kurssin lopussa oli loppukoe. Seminaareilla oli hyvät opettajat ja kurssi oli mielekäs.

Children’s Diseases II/II

Kurssi jatkui aiemmasta ja koostui lasten neurologian, reumatologian, kardiologian, hematologian ja akuuttilääketieteen osuuksista. Kurssilla pääsimme harjoittelemaan mm. lasten elvytystä, akuuttitilanteen hoitoa simulaattorilla ja tutkimaan erilaisia EKG-muutoksia. Neurologian, kardiologian ja hematologian osuuksissa pääsimme tapaamaan pieniä potilaita ja tutkimaan heitä, tämä oli aina positiivista. Reumatologian potilaita emme nähneet. Opettavat lääkärit olivat mukavia ja motivoituneita opettamaan, tosin aikatauluissa oli ajoittain väärinymmärryksiä ja jouduimme odottelemaan, että opettaja ehtii töiltään paikalle. Testejä pidettiin joka toinen päivä kun kyseinen aihealue oli opiskeltu.
Tentti oli laaja ja vaikea, sillä myös syksyn infektiotautien osuudet oli mukana – opiskeltavaa riitti.

Laboratory medicine

Meillä tämä kurssi järjestettiin etänä ja se huipentui paikan päällä suoritettavaan loppukokeeseen, joka koostui kymmenestä avoimesta kysymyksestä.  Päivittäinen seminaari oli pituudeltaan 4-5 tuntia. Omasta mielestäni tämä oli hyödyllinen kurssi. Se auttaa ymmärtämään muun muassa diagnoosia tukevia laboratoriokokeita ja niiden tulkintaa. Suosittelen Huslabin ohjekirjaa opiskelua tukevana materiaalina. Jos biokemia on tuoreessa muistissa, siitä on hyötyä erityisesti lipidi-, proteiini- ja hiilihydraattiaiheissa.

Neurology and Neurosurgery I/II

Kurssin keskeisiä teemoja ovat neurologisen potilaan haastattelu, tutkiminen, löydösten analysointi ja neurologisen statuksen tekeminen. Myös mahdollisia hoitokeinoja, laboratoriokokeita ja lääkitystä käsitellään. Tärkeää olisi tunnistaa oireet/löydökset mitkä vaativat lisätutkimuksia. Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriö potilaan tunnistaminen ajoissa voi pelastaa potilaan hengen ja parhaimmillaan johtaa parempaan ennusteeseen. Neuroanatomian kertaamisesta on hyötyä aihealueiden ymmärtämisessä. Kurssi on kaksiosainen ja jatkuu seuraavana lukuvuonna. Opettajat valitsevat potilaskontaktit päivittäisen aiheen perusteella. Kurssilla on myös muutama välikoe.

Obstetrics

10 seminaarin kurssi, järjestetään sairaalalla.
Seminaareille tarvitaan mukaan lääkärintakki, sairaalakengät, scrubsit (riippuu opettajasta).

Synnytysopin kurssilla käydään läpi raskauden eri vaiheita sekä ongelmia koskien äitiä ja sikiötä. Kurssin aikana tehdään esitelmät joiden ympärille seminaarien aiheet kietoutuvat. Seminaareilla on mahdollista päästä katsomaan alatiesynnytyksiä sekä keisarinleikkauksia. Keisarinleikkaukset nähdään näytön välityksellä, mutta alateitse tapahtuvia synnytyksiä päästään seuraamaan synnytyshuoneessa. Kaiken kaikkiaan kurssi on rento ja hyvin organisoitu.

Rheumatology, Adult and Pediatric Orthopaedics and Traumatology, Plastic Reconstructive Surgery

Uusi kurssi, varmaa tietoa kaikesta sisällöstä ei vielä ole.

”Traumatologian osuudessa opiskellaan 5 päivän aikana suurimmaksi osin eri murtumatyyppien tunnistamista ja niiden hoitoa. Käytännön harjoitteluna opetellaan mm. kantositeiden tekemistä. Halukkaat pääsivät seuraamaan leikkauksia.
Plastiikkakirurgian osuus kestää 2 päivää, joissa aiheina mm. rintojen rekonstruktiivinen kirurgia ja traumoihin liittyvä plastiikkakirurgia.”

Clinical Practice

Kurssilla tarkoituksena on opetella lääkärin käytännön taitoja. Kurssi suoritetaan muutaman hengen pienryhmissä. Ryhmät seuraavat lääkärin työtä sairaalassa, tutkivat potilaita ja seuraavat toimenpiteitä eri erikoisaloilla.
3 päivää olimme pediatrialla. Tähän osuuteen kuuluu mm. lapsipotilaan tutkiminen, vastasyntyneen elvyttäminen, sekä i.v. ja i.o. -yhteyden harjoitteleminen simulaattoreilla. Sen jälkeen 3 päivää olimme kirurgialla. Tähän osuuteen kuuluu mm. leikkausten seuraaminen/niissä avustaminen, suturoinnin harjoittelu sekä laparoskooppisimulaattoriharjoitukset. Sitten 3 päivää gynekologialla ja obstetriikalla. Tähän osuuteen kuuluu mm. ultraäänitutkimuksen harjoittelu, gynekologisen potilaan tutkiminen ja synnytysten seuraaminen. 3 päivää sisätaudeilla, jonka aikana tutkitaan sisätautipotilaita, seurataan rasitus-EKG:n ottamista ja tutustutaan palliatiiviseen yksikköön.
Kurssin aikana kirjoitetaan oppimispäiväkirjaa.

Ear, Nose and Throat Diseases

Kurssin aikana opitaan korvan, nenän ja kurkun anatomiaa sekä niissä ilmeneviä mahdollisia patologisia sairauksia. Kurssiin sisältyi esitelmän teko. Seminaareilla pääsimme katsomaan vain yhtä potilasta, mutta pääsimme kuitenkin harjoittelemaan toisillamme erilaisten instrumenttien käyttöä. Kurssin päätyttyä oli loppukoe. Kaiken kaikkiaan rento ja opettava kurssi.

Final Master’s Degree Work I/III

Kyseessä on valmistava kurssi 6. vuoden lopputyötä (final thesis) varten. 

Gynecology

Kurssin aiheena oli erilaiset gynekologiset sairaudet. Meidän seminaarit olivat esitelmäjohtoisia, eli tarkoitus oli pitää lähes koko seminaarin pituisia esitelmiä. Jokaisen seminaarin jälkeen oli pikkutesti, jotka olivat yllättävän haastavia. Varsinkin viimeisellä seminaarilla pikkutesti oli niin haastava, ettei monet päässeet sitä läpi. Sen pystyi korvaamaan kuitenkin helposti, meidän ryhmällä se tapahtui suullisesti. Kurssilla emme päässeet näkemään potilaita ollenkaan. Yhdellä tunnilla meillä oli practical training, jossa harjoittelimme nukella papa-kokeen ottoa sekä palpoimaan rinnoissa esiintyviä patteja. Kurssin lopussa oli loppukoe. Sinänsä helppo kurssi, mutta itse olisin toivonut ettei seminaarit olisi perustuneet pelkästään opiskelijoiden esitelmiin, vaan että opettajat olisivat opettaneet edes jotain.

Neurology and Neurosurgery II/II

5 opintopisteen kurssi, joka on jatkoa aiemmin alkaneeseen neurologian I/II-kurssiin. 10 opiskelupäivää, joista puolet neurologiaa ja puolet neurokirurgiaa.

Neurologian osiossa keskityttiin neurologisten sairauksien opiskeluun. Opiskelu on perinteistä luokassa tapahtuvaa opetusta ja potilaita pääsimme näkemään mikäli päivän aiheeseen liittyvä potilas sattui olemaan osastolla. Pääsimme tutustumaan ENMG-tutkimuksen tekemiseen. Kurssilla yksi collo. Ei esitelmiä.
Neurokirurgian osiossa opiskelu tapahtui luokkahuoneessa luento-/keskustelutyylisesti. Potilaita näimme muutamia neurokirurgian osastolla. Leikkauksia ei kurssilla päästy seuraamaan. Testejä kurssilla on jokaisesta aihealueesta. Ymmärtääkseni testejä ei tarvitse päästä läpi, mutta hyvät pisteet saa helposti pienellä opiskelulla. Viimeisenä päivänä pidetään collo.

Final examissa on kuusi avointa kysymystä ja loput monivalintaa. Yhteensä 60 kysymystä, joista 40 neurologiasta ja 20 neurokirurgiasta.

Clinical Genetics and Bioinformatics

Perinnöllisyyslääketieteessä ratkoimme potilastapauksia ja palautimme mieleen preklinikassa opittua teoriaa sairauksien periytymisestä. Näimme potilaita ja saimme haastatella vanhempia. Bioinformatiikka sisälsi erilaisia tietokoneella tehtäviä tehtäviä. Palasimme Rstudion ja muiden ohjelmien pariin ja opimme lisää tilastojen tulkitsemisesta. Tästä kurssista ei ollut loppukoetta vaan jokaisen päivän päätteeksi tehtiin testi päivän aiheista ja loppuarvosana muodostui näiden testien keskiarvosta. Yhtäkään poissaoloa ei saanut kurssilla tulla.

Emergency Medicine

Kurssi koostui äkkikuoleman diagnostiikasta ja erilaisista traumamekanismien opiskelusta. Kävimme läpi esimerkiksi sähköiskupotilaan hoitoa, äkillisen allergisen reaktion saaneen potilaan hoitoa, monitraumapotilaan hoitoa, hukkuneen potilaan ensiapua sekä tutustuimme armeijalääketieteen perusteisiin. Lisäksi perehdyimme laajasti elvytykseen ja triage-toimintaan, niitä harjoittelimme useita kertoja. Perehdyimme myös terrorismin ja luonnonkatastrofien jälkihoitoon. Testit aiheista oli päivittäin, mutta näissä pärjäsi hyvin kun oli valmistautunut.

Endocrinology and Endocrine Surgery

Uusi kurssi, tarkkaa tietoa sisällöstä ei vielä ole.

”Endokrinologian osuus oli työläs, joka päivä oli testi avoimin kysymyksin ja kotona ratkottiin palautettavia potilastapauksia.”

Hematology and Clinical Oncology

Uusi kurssi, tarkkaa tietoa sisällöstä ei vielä ole.

”Hematologiassa mentiin syvälle monien sairauksien mekanismeihin ja hoitoon, mikä ajoittain tuntui työläältä, mutta samalla mielenkiintoiselta.”

Medical Law. Medical Ethics

Lääketieteen etiikkaa opiskelimme opiskelijoiden tekemien esitelmien muodossa. Opiskelijat valitsivat itseään kiinnostavan ja eettisesti hankalan tapauksen josta pitivät esitelmän. Tarkoitus oli herättää mahdollisimman paljon keskustelua yleisön keskuudessa ja lopulta esitelmän ja keskustelun pohjalta kirjoitettiin essee. Esitelmän ja esseen kirjoittaminen oli melko työlästä, muuten kurssi oli helppo.

Lääketieteen lakikurssilla perehdyimme EU-lakeihin ja niiden soveltamiseen lääketieteen saralla. Kurssi oli tylsistyttävä, tokikin tärkeä. Jokainen teki myös lyhyet esitelmät erilaisista hoitovirhetapauksista kotimaissamme ja nämä olivat kurssin mielenkiintoisimpia kuunneltavia.

Nephrology and Urology

Kurssi oli jälleen jaettu puoliksi näiden erikoisalojen kesken. Nefrologian osuus meni Teamsin välityksellä, sillä sairaalassa oli vielä koronaohjeet osastoille, jossa hoidetaan esim. elinsiirtopotilaita. Urologiassa kävimme ensin läpi teoriaa jonka jälkeen pääsimme seuraamaan leikkauksia saliin. Molempien osuuksien jälkeen teimme testit, mutta päivittäistä testaamista ei ollut. Nefrologian ja urologian lopputentti oli kaksiosainen, molemmista yhtä monta kysymystä. Ei kovin vaikea.

Specialized Surgery (Cardio/ Thoracic/ Vascular surgery)

Uusi kurssi, tarkkaa tietoa sisällöstä ei vielä ole.

”Thoracic surgeryssä pääsimme katsomaan pleuradreenin laittoa ja katsomaan muutamia potilaita, mutta jotkut ryhmät pääsivät myös leikkaussaliin. Tässä aiheessa keskityttiin erityyppisiin traumoihin, miten erilaisia traumoja hoidetaan ja miltä ne näyttävät esimerkiksi röntgenkuvissa.

Sydänkirurgiassa opiskellaan neljän päivän aikana mm. läppävikojen, vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin kirurgista hoitoa. Leikkauksia pääsi seuraamaan vapaa-ajalla jos halusi.

Verisuonikirurgiassa opiskellaan verenkiertoelimistön sairauksien kirurgista hoitoa neljän päivän aikana. Päivittäin tutkitaan potilaita, perehdytään verisuonten kuvantamiseen ultraäänellä ja opetellaan arvioimaan esim. alaraajojen verenkierron tilaa.”

Clinical Pharmacology

Palauttelimme mieleen lääkkeiden vaikutusmekanismeja, interaktioita ja eri CYP-entsyymejä sekä muita aiemmin tutuksi tulleita asioita. Erityistä huomiota kiinnitettiin lääkehoidon toteutukseen erilaisilla potilasryhmillä mm. raskaana olevan tai imettävän äidin lääkehoito, maksan- ja/tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavien lääkehoito, vanhusten lääkehoito, kriittisesti sairaan lääkehoito sekä lasten lääkehoito. Kurssilla perehdyttiin myös lääketeollisuuteen ja siihen, miten lääketutkimus on viime vuosina kehittynyt, ja mitkä ovat hyvän tutkimuksen kulmakivet. Farmakologiasta oli kolme itsearvioititestiä, mutta nämä eivät vaikuttaneet lopulliseen arvosanaan.

Kurssin tentti järjestettiin ryhmätyön muodossa. Saimme potilastapauksen, johon oli liitetty tietoa anamneesista, labrakoetuloksista ja kuvantamistuloksista. Tarkoituksena oli saada kasaan potilaan hoitosuunnitelma lääkehoitoineen ja pohtia potilaan hoitoa eri näkökulmista. Nämä tapaukset olivat monimutkaisia ja ryhmätyö hankala, arviointi ei kuitenkaan ollut kovin tiukka.

Critical Care Medicine, Clinical Toxicology

Kurssi keskittyi tehohoitoon ja vaikeasti sairaiden potilaiden hoitoon teho-osastolla. Perehdyimme mm. monitraumapotilaan hoitoon, akuutin ja kroonisen kivun hoitoon, elinvaurioihin ja niiden hoitoon, infektioihin, tehohoitopotilaan ravitsemukseen ja opimme mm. hengityskonehoidon periaatteista. Kävimme monilla teho-osastoilla tutkimassa potilaita, tämä oli erityisen mielenkiintoista. Perehdyimme myös erityistilanteiden hoitoon mm. dialyysipotilaisiin, shokkipotilaiden hoitoon ja opimme nestehoidosta sekä eri verituotteiden siirrosta.

Toksikologian seminaarit pidettiin erillisessä toksikologian keskuksessa. Tällä osuudella keskityimme lääkemyrkytyksiin, kaasumyrkytyksiin, erilaisten eläinten tai kasvien aiheuttamiin myrkytyksiin ja myrkytysten hoitoon. Kuulimme erilaisia potilastapauksia ja opettajien omista kokemuksista, mutta emme valitettavasti nähneet yhtään potilasta.
Kurssin aikana ei pidetty testejä ja tenttikin oli melko helppo.

Forensic Medicine

Kurssilla viitenä päivänä perehdyimme oikeuslääketieteeseen, näistä kolme päivää pidimme etänä opettajan toiveesta. Kävimme läpi kuoleman toteamiseen liittyviä seikkoja, kehossa tapahtuvia kuoleman jälkeisiä muutoksia, sekä tilanteita joissa oikeuslääkärin konsultaatio on tarpeen. Opimme tärkeitä asioita kuolintodistuksen kirjoittamisesta. Saimme nähdä erilaisia vammamekanismeja ja pohtia esim. minkälaisella aseella jokin haava oli aiheutettu. Aikatauluista riippuen osa kurssista pääsi seuraamaan ruumiinavausta. Kurssi oli mielenkiintoinen, mutta ajoittain jopa ahdistava.

Internal Medicine, Family Medicine, Gerontology

Kurssi oli erittäin laaja. Sisätautien osuudet olivat kuitenkin valitettava pettymys, seminaarit olivat lyhyitä ja itseopiskeltavaa jäi paljon. Opettajilla ei löytynyt meille aikaa ja kurssi oli näiden osuuksien osalta surkeasti järjestetty. Sisätaudeissa kuitenkin positiivista oli se, että keskityimme paljon sairauksien erotusdiagnostiikkaan ja mukaan mahtui myös hyviä seminaareja.

Myös geriatria pidettiin etänä, mutta näiden seminaarien aikana saimme kuulla alastaan kiinnostuneita lääkäreitä ja ratkoa useita potilastapauksia.
Yleislääketieteen osuus oli myös kohtuullisesti järjestetty ja mielenkiintoinen, tosin potilaita ei taaskaan ollut.
Tästä kurssista ei järjestetty testejä tai palautettavia tehtäviä, mutta geriatriasta ja yleislääketieteestä piti tehdä muutama esitelmä. Lopputentti oli vaikea, mutta arvostelu oli lempeä.

Physical Medicine & Rehabilitation

Kurssilla opiskellaan mm. erilaisia toimintakyvyn mittareita ja kuntoutusmuotoja. Kurssin aikana tehtiin yksi case report ja muutama esitelmä.

Psychiatry, Child and Adolescent Psychiatry, Psychotherapy

Kurssi oli jaettu kolmeen osaan, joista aikuispsykiatrialle oli varattu pisin osuus ja psykoterapian osuus oli lyhyin. Kurssin kesto on yhteensä 20vrk. Aikuispsykiatriassa seminaarit oltiin psykiatrisessa sairaalassa, jossa perehdyttiin eri sairauksiin ja psykiatrisen potilaan hoitoon. Näimme päivittäin potilaita. Jokainen piti esitelmän ja ryhmäkoosta riippuen esitelmiä tuli tehtäväksi 1-3. Psykoterapia oli Teamsin välityksellä, tässä tutustuttiin eri terapiamuotoihin ja teorioihin, potilastapauksia käytiin läpi muutamia. Lasten psykiatriassa käytiin läpi lasten erityispiirteet liittyen psykiatrisiin sairauksiin ja osallistuimme osaston järjestämiin liikunta- ja pelihetkiin. Pääsimme myös seuraamaan sairaalakoulun toimintaa. Tentti oli kolmiosainen, jokaisesta osa-alueesta omansa. Psykiatriasta ja lastenpsykiatriasta tehtiin esitelmät.

Internship I/II

Koko syksy harkkaa eri osaamisaloilla 25 opintopisteen edestä! Koko semesterin voi viettää Suomessa eri sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Tarkemmat ohjeet tulee yliopistolta ja ne voivat muuttua, eli saat yksityiskohtaisemmat ohjeet vaadituista osaamisaloista ja harjoittelun kestosta kuudennen vuoden lähestyessä. ViSLO auttaa jäseniään etsimään harkkapaikkoja yhteistyökumppaneidensa avulla. Harkan aikana tulee pitää oppimispäiväkirjaa.

Final Master’s Degree Work II/III

Internship II/II

Harkka eri erikoisaloilla jatkuu! Tarkemmat ohjeet saat yliopistolta.

Master Final Thesis (Study field: Medicine) III/III

Pienimuotoinen esseetyyppinen lopputyö. Aiheen saa yliopistolta tai aihetta voi ehdottaa itse.

Final Examination 5op

Kesäkuun alussa on 200 kysymyksen loppukoe kaikista opituista asioista, kesto 3h. Vähintään 101 kysymystä tulee saada vastattua oikein. Kysymykset saa etukäteen, omalle vastuulle jää vastauksien osaaminen. Tämän kokeen läpäistyäsi voit taputtaa itseäsi olalle ja lähteä juhlimaan, olethan juuri valmistunut lääkäriksi!